Bebelușul unei ucrainence urma să fie vândut în România. Autoarea schemei - președintă de fundație din R. Moldova
Patru femei din R. Moldova și Ucraina au fost trimise pe banca acuzaților, pentru organizarea unei scheme care presupunea vânzarea unui copil spre „adopție” în România. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), membrii grupului infracțional au ademenit femeia însărcinată, originară din Ucraina, să nască în R. Moldova.
Din grupul infracțional face parte președinta unei fundații de copii (în calitate de organizator și făptuitor), o șefă de maternitate și o notară (în calitate de complice), o femeie din Ucraina (în calitate de făptuitor) și un cuplu din România, care urma să „cumpere” nou-născutul.
Victima, care mai avea și alți copii, a fost identificată în Ucraina de către o altă conațională (care circula în R. Moldova), de comun cu președinta fundației din R. Moldova. Femeia a dat curs invitației și a sosit în țara noastră ca să nască în afara războiului.
Odată ajunsă în R. Moldova, ucraineanca în vârstă de 38 de ani a fost cazată într-un hotel din Chișinău. Până la naștere - care a urmat în a doua jumătate a lunii decembrie, aceasta a fost presată de către membrele grupului infracțional să refuze să crească bebelușul.
„Mai exact, potrivit declarațiilor din dosar, acestea aplicau în privința victimei presiune psihologică, în sensul în care dacă nu ar fi acceptat darea spre „adopție” a copilei pentru cuplul român (în schimbul unei sume de bani și a unor bunuri), ar fi urmat să fie lipsită de drepturile părintești asupra copilei, în Ucraina. Motivul invocat era că aceasta ar avea prea puține resurse financiare pentru întreținerea tuturor copiilor”, precizează PCCOCS.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Ulterior, femeia a fost internată prin intermediul șefei de maternitate din Chișinău, care contribuia și cu sfaturi pentru reușita adopției ilegale. Potrivit oamenilor legii, președinta președinta fundației i-ar fi promis șefei de maternitate unele beneficii.
După nașterea copilului, membrii grupului infracțional au profitat de faptul că victima nu cunoaște limba română și au determinat-o să semneze declarația privind stabilirea paternității și declarația prin care cumpărătorul român urma să devină tatăl legal al copilei.
„Ca rezultat, în certificatul de naștere al nou-născutei figura numele de familie al cumpărătorului, ca fiică biologică a lui, ceea ce i-ar fi permis să părăsească R. Moldova împreună. ... La acea etapă, au intervenit ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP), care au curmat acțiunile ilegale de scoatere a copilei din R. Moldova, după sesizarea centrului de plasament în care victima era adăpostită”, explică oamenii legii.
Ulterior, la solicitarea PCCOCS, în privința membrilor grupului infracțional a fost aplicat un set de măsuri non-privative de libertate, astfel încât persoanele să nu împiedice desfășurarea investigațiilor. Acum, dosarul a fost trimis în judecată, iar Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, urmează să se pronunțe.
Totodată, cuplul de cumpărători din România urmează să fie investigat în statul vecin, în baza solicitării PCCOCS.
Conform Codului penal, pentru infracțiunea de trafic de copii, comisă în scopul vânzării și cumpărării nou-născutei, președinta fundației și celelalte învinuite riscă între 15 și 20 de ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani, sau detenţiune pe viaţă.