Bărbatul infectat cu virusul West Nile a fost tratat și externat. Recomandări pentru cetățeni
Bărbatul de 49 de ani, infectat cu virusul West Nile, a fost tratat și externat, după aproape două săptămâni de îngrijiri intensive în cadrul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Virusul West Nile este o afecțiune virală transmisă prin înțepătura de țânțar. În acest context, specialiștii din cadrul instituției medicale recomandă cetățenilor să evite expunerea la țânțari și să se adreseze imediat la medic, la apariția semnelor specifice acestei infecții.
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” anunță că pacientul, în vârstă de 49 de ani, a fost internat în secția de Terapie Intensivă a spitalului între 7 și 23 august 2024.
Pe lângă infecția cu virusul West Nile, bărbatul a fost diagnosticat și cu leptospiroză, o altă afecțiune gravă. Cele două infecții au evoluat concomitent, afectând multiple organe și sisteme ale corpului, inclusiv sistemul nervos, digestiv, renal, osteo-articular și de coagulare.
„După aproape două săptămâni de îngrijiri intensive, starea de sănătate a pacientului s-a îmbunătățit considerabil, iar vineri, 23 august 2024, acesta a fost externat vindecat. Acest caz subliniază riscul pe care îl reprezintă infecția cu virusul West Nile, în special în perioada de activitate intensă a țânțarilor, și necesitatea măsurilor preventive pentru a evita înțepăturile. Infecțiile concomitente pot complica semnificativ evoluția bolii, de aceea, protecția împotriva factorilor de risc este esențială”, au precizat responsabilii din cadrul spitalului „Toma Ciorbă”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Specialiștii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” vin cu următoarele recomandări în scopul protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:
- evitarea expunerii la țânțari: purtați haine de culori deschise, cu mâneci lungi, pantaloni și șosete înalte, mai ales seara;
- utilizarea substanțelor care resping țânțarii;
- utilizarea substanțelor insecticide în locuință/în jurul locuinței;
- montarea plaselor antițânțar la geamuri/uși;
- înlăturarea condițiilor de dezvoltare a țânțarilor (schimbarea regulată a apei folosită pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor temporare de apă, gunoiului menajer etc.).
Potrivit Ministerului Sănătății, de obicei, virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupții cutanate pe piept. Persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice: rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii. La apariția semnelor specifice acestei infecții, cetățenii sunt îndemnați să se adreseze la medic.
Acesta este al doilea caz de infecție cu VWN, fixat vreodată în R. Moldova, primul a fost înregistrat în anul 2019. Conform ultimelor date ale Centrului European de Control al Bolilor (ECDC), în anul 2024, opt țări din Europa, inclusiv Italia, au raportat 69 de cazuri umane de infecție cu VWN. Recent, România a înregistrat primul deces cauzat de VWN în acest an. Victima este un bărbat de 83 de ani din Suceava.