În R. Moldova, bărbații continuă să fie plătiți mai bine decât femeile. Ce arată datele unui studiu

În R. Moldova, bărbații continuă să fie plătiți mai bine ca femeile, arată datele unui studiu publicat joi, 27 februarie, de Centrul pentru Dezvoltare (CPD), cu ocazia Zilei Egalității Salariale. De asemenea, femeile ridică și pensii mai mici.
Potrivit studiului, realizat în baza datelor Biroului Național de Statistică, în 2023, femeile au avut salarii cu 15,6% mai mici decât bărbații. Statistica arată că femeile au pierdut, în medie, aproape 30 de mii de lei pe an, iar pentru a o compensa, acestea trebuie să lucreze cu două luni mai mult decât bărbații.
De exemplu, o femeie pierde anual din cauza diferențelor salariale o sumă de 254. 061 de lei în domeniul editării, 223.022 de lei în domeniul IT, iar circa 180.000 de lei în domeniul transporturilor aeriene.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
De asemenea, pe termen lung, autorii studiului subliniază că se observă inechități și la etapa de stabilire a pensiei pentru limită de vârstă. Conform calculelor, în 2024, un bărbat pensionar a ridicat o pensie medie cu 16,8% mai mare decât o femeie pensionară.
Pentru asigurarea unei plăți egale, în anul 2022, autoritățile din R. Moldova au aprobat o lege care vizează ajustarea legislației în sensul creșterii transparenței salariale. Aceasta introduce definiții esențiale (remunerație, nivel de salarizare, diferență de gen în salarizare, muncă egală, muncă de valoare egală) și obligă întreprinderile mari și mijlocii să informeze periodic angajații despre nivelul de salarizare defalcat pe gen.
Totodată, o dată pe an, angajatorii vor transmite autorităților informații despre remunerația medie în funcție de gen și funcție, iar salariații pot solicita date privind nivelurile de remunerare, structurându-se clar categoriile de salariați care prestează muncă egală sau muncă de valoare egală.