Bani pentru compensații și investiții în eficiența energetică. UE și R. Moldova au semnat un nou pachet de ajutor
Comisia Europeană și R. Moldova au semnat astăzi o scrisoare de intenție privind un pachet cuprinzător pentru reziliența și independența energetică a țării noastre. Pachetul include un ajutor în valoare de 250 de milioane de euro, destinat pentru compensații la energie electrică și pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică. De asemenea, UE este dispusă să ofere 60 de milioane de euro populației din regiunea transnistreană, dar această asistență va fi condiționată de adoptarea unor măsuri pentru respectarea libertăților fundamentale și drepturilor omului, anunță delegația UE în R. Moldova.
Premierul Dorin Recean susține că scopul final al acestui pachet de ajutor este să avem furnizare stabilă de gaz și energie electrică, dar și „stabilitate și previzibilitate a prețurilor”.
Ajutor în valoare de 250 de milioane de euro este destinat pentru:
- compensații la energie electrică pentru toată populația R. Moldova până în decembrie 2025. Fiecare familie va achita primii 110 Kwh din factură la tariful care era înainte de creșterea prețurilor la energie. Acest ajutor va constitui în total 151 de milioane de euro.
- compensații pentru afaceri de 15 milioane de euro suplimentar la ajutorul prevăzut de Guvern, ce va permite compensarea a 50% din costurile suplimentare la energie pentru sectorul agroalimentar.
- Cu un buget de 20 de milioane de euro va fi acoperită creșterea facturilor la energia electrică pentru instituțiile de importanță socială (școli, grădinițe, spitale, centre sociale etc) afectate de scumpire.
- 50 de milioane de euro vor fi oferiți pentru finanțarea proiectele de eficiență energetică care se implementează prin programele Satul European, ODA și eco-voucher.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
De asemenea, pachetul pentru independență energetică conține o componentă destinată malului stâng al Nistrului. UE vine cu o ofertă de a aloca 60 de milioane de euro pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii până la mijlocul lui aprilie. Asta ar acoperi 70% din consumul social pe care l-au avut până la criză, a precizat premierul, după ce despre acest ajutor a anunțat și comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, aflată într-o vizită de lucru în R. Moldova.
Asistența va fi condiționată de câteva lucruri pe care trebuie să și le asume regiunea transnistreană:
- Acțiuni concrete prin care se respectă drepturile omului și libertățile fundamentale în regiune, și care trebuie convenit cu Guvernul Republicii Moldova până a fi valorificat ajutorul.
- Un plan asumat prin care se actualizează treptat tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune.
- Companiile mari care exportă produse vor trebui să achite prețurile de piață pentru energie.
- Excluderea consumatorilor industriali cu consum mare de energie din pachetul de sprijin.
La începutul lunii februarie, Guvernul R. Moldova și UE au semnat un acord de finanțare nerambursabilă în valoare de 64 de milioane de euro. Din această sumă, 30 de milioane de euro sunt dedicate cumpărării de gaz și energie electrică pe ambele maluri ale Nistrului, iar 34 de milioane de euro reprezintă asistență financiară Guvernului R. Moldova.