Avocatul Poporului cere autorităților să argumenteze decizia de a suspenda mai multe posturi TV și site-uri
Avocatul Poporului, Ceslav Panico, se arată îngrijorat de suspendarea licențelor de emisie pentru șase posturi TV și blocarea mai multor portaluri din R. Moldova. În acest context, ombudsmanul a reiterat importanța informăriii cetățenilor despre necesitatea și proporționalitatea restricțiilor impuse de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).
„ [...] implementarea mecanismelor de contracarare a amenințărilor la securitatea spațiului informațional național poate avea loc doar în condițiile respectării standardelor internaționale, fără a prejudicia libertatea presei sau cu intruziuni minime”, se precizează în nota emisă de Oficiul Avocatului Poporului.
Ceslav Panico susține că autoritățile trebuie să demonstreze că suspendarea licenței de emisie pentru cele șase posturi de televiziune respectă „condiția ingerinței minime” și că asigură un „echilibru just” între respectarea dreptului la libertatea exprimării și respectarea securității informaționale.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„În acest sens, Ombudsmanul solicită CSE, Consiliului Audiovizualului și Serviciului de Informații și Securitate oferirea informațiilor suplimentare și complexe privind circumstanțele ce ar justifica măsurile intruzive impuse. Ca și în decembrie 2022, Avocatul Poporului recomandă autorităților să identifice măsuri alternative mai puțin intruzive, care au o legătură rațională cu scopul legitim urmărit”, se mai arată în declarația instituției.
Totodată, Oficiul Avocatului Poporului notează că măsurile de suspendare ar trebui să fie evaluate exclusiv de către instanța de judecată, în cadrul respectării garanțiilor unui proces echitabil și în lumina testului de legalitate și legitimitate, necesare într-o societate democratică.
Amintim că, luni, 30 octombrie, CSE a aprobat suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Decizia a fost luată după ce directorul SIS a solicitat suspendarea activității posturilor TV, pe motiv că acestea „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”.
La scurt timp, SIS a dispus blocarea a 31 de site-uri pe teritoriul R. Moldova. Printre portalurile vizate se numără cele din holdingul „General Media Grup” (GMG), precum și site-uri din Federația Rusă, inclusiv ale agențiilor informaționale de stat de la Moscova.
Mai multe ONG-uri de media, inclusiv Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociația Presei Electronice (APEL) și Centrul „Acces-Info” și-au exprimat îngrijorarea în raport cu suspendarea licențelor posturilor de televiziune vizate și au solicitat autorităților să prezinte argumentele și probele care au stat la baza deciziei CSE.
Acesta nu este primul caz când CSE dispune suspendarea licenței de emisie a posturilor de televiziune. La 16 decembrie 2022, Comisia a aprobat suspendarea licențelor de emisie ale altor șase posturi - Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV, pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.