Avocații din R. Moldova ar putea prelungi greva sau chiar înăspri măsurile de protest

Avocații din R. Moldova nu exclud prelungirea grevei sau chiar înăsprirea acesteia, prin refuzul total de a participa la ședințele de judecată. Acest lucru ar urma să se întâmple în cazul în care președinta Maia Sandu va promulga Legea cu privire la avocatură, scrie Teleradio-Moldova.
Potrivit companiei publice de radio și televiziune, decizia finală a apărătorilor urmează să fie luată pe 25 iulie, la Congresul extraordinar al avocaților.
„La Congres, avocații, toți împreună, vor decide ce facem mai departe. Rămânem cu aceste măsuri de protest sau le înăsprim, să spun așa, și nu participăm pe nicio acțiune, nu participăm la nicio ședință, inclusiv la cele de arest, prelungirea arestului sau reținere”, a explicat membrul Uniunii Avocaților din R. Moldova (UARM), Victor Panțîru.
Una dintre modificările care a declanșat greva este desemnarea a trei membri din afara profesiei în Comisia de etică și disciplină. Miercuri, 16 iulie, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a precizat că nu vor fi desemnați funcționari publici sau persoane afiliate politic, ci specialiști cu reputație ireproșabilă, selectați în baza unui regulament elaborat împreună cu avocații. Decizia finală privind promulgarea legii modificate aparține președinției, iar în prezent sunt analizate două soluții pentru rezolvarea crizei.

„O opțiune ar putea fi acea promulgare și ajustările respective de a fi efectuate deja în următorul legislativ. A doua opțiune ar fi nepromulgarea și, respectiv, continuarea discuțiilor în cadrul unui grup de lucru, inclusiv la Ministerul Justiției sau cu participarea reprezentanților Uniunii Avocaților și altor părți interesate”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.
Totuși, avocații văd o singură soluție.
„Nu vom accepta o eventuală promulgare a legii cu identificarea soluțiilor ulterioare. Or este clar că a fost adoptat cu încălcare de procedură, inclusiv parlamentară, acest amendament la Legea cu privire la avocatură. O eventuală promulgare a legii va pune în blocaj activitatea Uniunii Avocaților, iar acest risc noi nu ni-l putem asuma”, a menționat membra UARM, Angela Popil.
La o săptămână de la adoptarea amendamentelor la Legii cu privire la avocatură, nu este clar de ce nu au avut loc consultări cu avocații și care a fost motivul modificărilor. Contactată de Teleradio-Moldova, autoarea amendamentelor, Efimia Bandalac, le-a cerut inițial jurnaliștilor să revină pentru o reacție, după care nu a mai răspuns la apeluri. Ulterior, aceasta a dat asigurări, printr-un mesaj, că va oferi un răspuns astăzi, 17 iulie.
Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, și vicepreședintele aceleiași comisii, Vasile Grădinaru, nu au comentat situația.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Vineri, 11 iulie, UARM a anunțat că va intra din 15 iulie în grevă generală de zece zile, pentru a protesta împotriva modificărilor adoptate recent de Parlament la Legea cu privire la avocatură.
Luni, 14 iulie, la Ministerul Justiției a avut loc o ședință la care au participat avocați, autorități, reprezentanți ai Parlamentului și alte părți vizate. Întrucât aceasta nu a dat roade, a doua zi, apărătorii au intrat în grevă.
Până pe 25 iulie inclusiv, avocații nu participă la ședințele de judecată, cu excepția cazurilor urgente, cum sunt cele privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive.
