Autoritățile vor vinde cu preț redus 50.000 de măști medicale, procurate în timpul pandemiei

Cincizeci de mii de măști medicale vor fi eliberate din rezervele de stat și vândute cu 0,20 de lei bucata, un preț de cinci ori mai mic față de cel inițial. Banii obținuți vor fi utilizați pentru împrospătarea și completarea stocurilor de bunuri materiale. Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre în acest sens în cadrul ședinței de marți, 29 aprilie.
Măștile medicale (trei pliuri trei straturi cu elastic) au fost achiziționate la un preț de 1,01 lei per unitate de către Agenția Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în anul 2020, în perioada de vârf a pandemiei cu COVID-19.
Întrucât termenul de valabilitate a măștilor expiră în luna august curent, precum și din necesitatea împrospătării continue a stocurilor de bunuri materiale, în perioada iunie 2024 – februarie 2025, Agenția Rezerve Materiale a expediat opt demersuri către instituțiile medico-sanitare publice și autoritățile/instituțiile publice care prestează servicii medicale și sociale, prin care se propuneau spre achiziționare/procurare măști medicale.
Instituțiile medicale din țară au refuzat să cumpere măștile din cauză că prețul acestora era destul de ridicat în raport cu cel de piață, când cererea la acest produs era scăzută. Totodată, spitalele și celelalte centre medicale dețin stocuri individuale, care sunt suficiente atât pentru asigurarea personalului, cât și a pacienților.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„În luna iunie 2024, în baza studiului prețurilor libere de piață, ținând cont de termenul de valabilitate a bunului material, Comisia mixtă a stabilit prețul de eliberare a acestuia la nivelul prețului de evidență, adică 1,01 lei per unitate. Adițional, au fost analizate ofertele de achiziționare a produselor parafarmaceutice pentru anul 2025 la preț angro și per unitate”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului.
Astfel, s-a propus aplicarea prețului redus în raport cu cel de evidență în valoare de 0,20 lei per unitate. Acesta a fost stabilit din analiza ofertelor de pe piață la comercializarea angro a acestui produs, prețul de comercializare per unitate fiind unul mai înalt”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului.
Conform prevederilor Legii cu privire la rezervele de stat și de mobilizare, la decizia Guvernului, Agenția Rezerve Materiale aplică bunurilor eliberate din rezervele de stat și de mobilizare prețuri reduse în raport cu prețurile de evidență.