Autoritățile vor putea retrage cetăţenia persoanelor care figurează pe lista sancţiunilor internaţionale

Autoritățile vor putea retrage cetăţenia persoanelor care figurează pe lista sancţiunilor internaţionale
Sursa foto: blog.omnis.md

Autoritățile din R. Moldova vor putea retrage cetăţenia persoanelor care figurează pe lista sancţiunilor internaţionale. Acest lucru a devenit posibil după ce deputații au votat joi în lectură finală proiectul de lege care împuternicește Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să analizeze o asemenea oportunitate.

Potrivit proiectului, SIS va analiza oportunitatea retragerii cetăţeniei R. Moldova şi, după caz, va sesiza Agenţia Servicii Publice (ASP) în vederea iniţierii procedurii propriu-zise.

De asemenea, autorii au propus includerea Serviciului Fiscal de Stat (SFS) și ASP în lista autorităților în adresa căror SIS va remite ordinul despre aprobarea sau modificarea listei persoanelor asociate subiecților restricțiilor internaționale.

O altă prevedere din proiectul de lege se referă la acordarea de competențe suplimentare pentru SIS, care, cu suportul informațional al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, va elabora și aproba lista persoanelor juridice în privința cărora există informații documentate că acestea se află sub controlul unui subiect al restricțiilor sau au ca beneficiar efectiv un subiect al restricțiilor.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit Radio Moldova, în octombrie 2022, Departamentul de Finanțate al Statelor Unite ale Americii a impus sancțiuni internaționale pentru oligarhii moldoveni fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Instituția anunțase atunci că aceștia sunt sancționați pentru „acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Republica Moldova, cea din urmă fiind susținută de Kremlin”. Totodată, SUA au sancționat șapte persoane afiliate serviciilor secrete rusești, implicate în destabilizarea situației din Republica Moldova

Pe 30 mai 2023, la cererea Ministerului Afacerilor Externe al României, Consiliul Uniunii Europene a decis să-i sancționeze pe oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, deputata Marina Tauber, fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Cavcaliuc și cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, Igor Ceaika. Cei cinci au fost acuzați că vor să destabilizeze situația din R. Moldova,

La scurt timp, și Canada a aprobat o listă de persoane care vor fi sancționate pentru că ar fi colaborat cu Rusia, notează Radio Moldova. Pe lângă cei vizați de sancțiunile europene, Ottawa l-a trecut pe listă pe Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon, Constantin Botnari și Partidul Politic „Șor”. Ulterior, țara a extins lista persoanelor care încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova, fiind incluși inclusiv mai mulți ex-membri ai fostului partid Șor, declarat neconstituțional.

Consiliul European a impus sancțiuni împotriva a șase persoane și a unei asociații de veterani din R. Moldova
Consiliul European a impus joi sancțiuni împotriva a șase persoane și a unei entități pentru acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței R. Moldova. Potrivit unui comunicat emis de către CoE, printre persoanele sancționate se numără și liderul Asoci…

Pe 22 februarie curent, Consiliul Uniunii Europene a impus măsuri restrictive împotriva a altor șase persoane și a unei entități. Printre acestea se numără Victor Petrov - adjunctul guvernatoarei autonomiei găgăuze Evghenia Guțul, Dumitru Chitoroagă - proprietarul unor canale de televiziune din Republica Moldova, a căror licență a fost suspendată, precum și candidata susținută de Ilan Șor la alegerile locale din Bălți Arina Corșicova - șefa unor trusturi de presă din R. Moldova ce cuprind televiziunile Accent TV și Primul în Moldova.

Consiliul UE prelungește cu un an sancțiunile împotriva lui Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și Marina Tauber
Consiliul UE a decis astăzi prelungirea sancțiunilor împotriva unei entități și a 11 persoane acuzate de destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței R. Moldova. Astfel, măsurile restrictive, care vizează înghețarea fondurilor deținute în UE, precum și interdicții de căl…

La aproape două luni distanță, pe 26 aprilie, Consiliul UE a decis prelungirea sancțiunilor împotriva unei entități și a 11 persoane, acuzate de destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței R. Moldova. Astfel, măsurile restrictive, care vizează înghețarea fondurilor deținute în UE, precum și interdicții de călătorie, vor rămâne în vigoare până pe 29 aprilie 2025.