Autoritățile se pregătesc de posibile acțiuni de destabilizare înaintea alegerilor parlamentare

Autoritățile se pregătesc de posibile acțiuni de destabilizare înaintea alegerilor parlamentare
Protest antiguvernamental la Chișinău, toamna anului 2022. Sursa foto: Radio Europa Liberă

În ajunul alegerilor parlamentare din septembrie, autoritățile se pregătesc de eventuale riscuri, inclusiv ingerințe străine, dezinformare, manipularea opiniei publice și chiar posibile acțiuni de destabilizare. Ministra Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin, a declarat în emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova că toate instituțiile responsabile sunt mobilizate pentru a asigura o desfășurare corectă și transparentă a alegerilor. De exemplu, Poliția și Poliția de Frontieră vor primi dotări suplimentare, inclusiv unități canine, special pregătite pentru identificarea banilor cash la trecerea frontierei.

„Muncim împreună, toate instituțiile de aplicare a legii și cele responsabile de procesul electoral, ca să asigurăm o bună desfășurare a scrutinului și, bineînțeles, reducem orice risc, inclusiv cel de viciere a rezultatelor alegerilor. Ne pregătim de faptul că riscurile se vor intensifica. Desigur, suntem pregătiți și pentru acțiuni de ingerință străină, dezinformare, manipulare a opiniei publice. Ne putem aștepta și la acțiuni de destabilizare, inclusiv proteste organizate, la care vor fi invitați sau solicitate categorii vulnerabile ale populației și vor fi plătite pentru aceste acțiuni”, a explicat Misail-Nichitin.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit oficialei, autoritățile monitorizează atent tranzacțiile suspecte din sistemul bancar, pentru a preveni utilizarea fondurilor în scopul cumpărării voturilor. Spațiul informațional este și el monitorizat, pentru a combate dezinformarea.

„Ceea ce pot sa vorbesc din perspectiva Ministerului Afacerilor Interne, bineînțeles, avem dotări suplimentare atât pentru Poliție, cât și pentru Poliția de Frontieră, inclusiv foarte curând vor primi și niște unități canine suplimentare, care sunt special pregătite pentru identificarea banilor cash la trecerea frontierei, astfel încât să diminuăm și din aceste riscuri. Sunt anumite rute sau destinații cu risc sporit din perspectiva alegerilor prezidențiale și ale referendumului din 2024, adică se monitorizează exact traseele care au fost utilizate, dar și din persectiva unor riscuri noi”

Săptămâna trecută, Parlamentul a adoptat în lectură finală un proiect de lege care înăsprește sancțiunile pentru corupția electorală, finanțarea ilegală și falsificarea alegerilor. Amenzile în astfel de cazuri vor varia de la câteva zeci la câteva sute de mii de lei cu închisoare de la 2 la 6 ani și interdicția de a ocupa funcții publice.

Amintim că alegerile parlamentare din acest an se vor desfășura pe data de 28 septembrie.

Vot final. S-au înăsprit pedepsele pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor
Parlamentarii au adoptat, miercuri, în lectură finală, proiectul de lege care vizează înăsprirea pedepselor pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor. S-au înregistrat 54 de voturi „pentru”. „Pedepsele penale au fost înăsprite pentru a descuraja faptele infracționale de corupție…