Autoritățile recomandă neadmiterea copiilor nevaccinați împotriva rujeolei în școli și grădinițe
Pe parcursul săptămânii trecute, în Chișinău nu s-au înregistrat cazuri noi de rujeolă. Totuși, în contextul riscului sporit de infectare pe teritoriul R. Moldova, autoritățile recomandă neadmiterea copiilor nevaccinați în cadrul procesului educațional. Precizările au fost făcute de către șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS), Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței Primăriei din 22 aprilie.
„Acum cinci minute am primit un raport de la Centrul de Sănătate Publică. Recomandarea este de a nu admite copiii nevaccinați în cadrul procesului educațional. Și Curtea Constituțională, și Curtea Europeană a Drepturilor Omului au explicat pe înțelesul tutor că în cazul în care vaccinarea este obligatorie, persoanele care nu doresc să se vaccineze trebuie să opteze pentru metode alternative de învățământ”, a menționat Vladimir Bolocan.
Pe această cale, municipalitatea îndeamnă părinții să dea dovadă de responsabilitate și să își vaccineze copiii. Contraindicații absolute la vaccinare sunt doar reacțiile alergice periculoase, care, potrivit autorităților, se manifestă foarte rar în R. Moldova.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„În cadrul Institutului Mamei și Copilului există un centru special, creat pentru a analiza cazurile de contraindicații temporare pentru vaccinare. Respectiv, în momentul în care contraindicația temporară nu mai există, copilul poate fi liber vaccinat”, a precizat Pavaloi.
Potrivit ultimelor informații furnizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), de la începutul anului curent, în țară au fost raportate 37 de cazuri de rujeolă. Cele mai multe au fost confirmate în municipiul Chișinău (33). 18 dintre cazurile din capitală au fost înregistrate în focarul depistat într-un centru de plasament temporar pentru refugiați.
Ultimul caz de rujeolă a fost înregistrat la un copil în vârstă de trei ani, cazat împreună cu familia sa la un centru de plasament temporar pentru refugiați din satul Popeasca, raionul Ștefan Vodă. Potrivit ANSP, micuțul nu era vaccinat.
Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Părinții copiilor care nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, sunt îndemnați să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.