Autoritățile au prelungit licențierea importului de grâu, porumb și semințelor de floarea soarelui
Timp de trei luni, importul mai multor produse cerealiere şi seminţe oleaginoase în R. Moldova va fi reglementat prin autorizare. Comisia Situații Excepționale (CSE) a luat o decizie în acest sens în cadrul ultimei sale ședințe, care a avut loc miercuri, 27 decembrie.
Astfel, va fi supus licenţierii grâul, porumbul și seminţele de floarea soarelui, chiar și cele sfărămate.
Excepţie fac produsele cerealiere destinate însămânţării, inclusiv grâul dur, grâul comun, porumbul, seminţele de floarea soarelui destinate însămânţării; semințele de floarea soarelui decojite, precum și cele în coji cu dungi albe sau gri cu specificarea albe.
Conform dispoziției, cererile de eliberare a licenței de import pot fi depuse doar de către persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice precum:
- creșterea animalelor;
- fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă;
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
- fabricarea produselor de morărit;
- fabricarea uleiurilor si grăsimilor;
- fabricarea pâinii, prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie.
Cererile sunt examinate de către o comisie instituită prin ordinul ministrului Agriculturii, din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), precum și reprezentanți ai organizațiilor profesionale de produs.
Amintim că CSE a aprobat pe 4 octombrie curent introducerea unor măsuri de licențiere asupra importului de grâu, porumb și semințe de floarea soarelui, acestea fiind valabile pe perioadă stării de urgență.
Potrivit lui Daniel Vodă, pe 27 decembrie 2023 a avut loc ultima ședință programată a CSE pe durata stării de urgență. După cum au anunțat anterior autoritățile, starea de urgență se va încheia la sfârșitul lunii decembrie curent și nu va mai fi prelungită.