Autoritățile au lansat „Eko App Moldova” - o aplicație mobilă care promovează turismul durabil

Astăzi a fost lansată aplicația mobilă „Eko App Moldova”, care oferă informații despre trasee ecoturistice, experiențe interactive și resurse educaționale pentru turiști. Instrumentul digital face parte dintr-o inițiativă mai largă de dezvoltare durabilă, incluzând marcarea traseelor în Orheiul Vechi, elaborarea de ghiduri pentru autorități și antreprenori, precum și promovarea accesibilității pentru toți.
Utilizatorii aplicației vor găsi informații despre flora și fauna din ariile naturale protejate, dar și despre traseele care au fost create împreună cu localnici. O altă secțiune a aplicației se numește „Gust” este dedicată promovării micilor antreprenori și producătorilor locali.
„Scopul nu este doar de a reprezenta ruta, ci de a educa, pentru că aplicația include filmulețe, texte, realitate augmentată și asta, evident, ajută să instruim, să educăm inclusiv și generațiile următoare. Această aplicație este de ajutor nu numai celor care călătoresc de sine stătător, dar și celor care vin cu familiile, pentru a le prezenta într-un mediu real cum trăiește sau cum există, în general, biodiversitatea în regiunea Orheiului Vechi, care este o arie natural-cultural protejată”, a explicat directoarea interimară a Oficiului Național al Turismului, Ana Șandra.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Culturii, Andrei Chistol, aplicația va contribui la dezvoltarea serviciilor prestate în industria turismului din țara noastră.
„Pentru noi este e important să comunicăm mai bine despre destinațiile turistice din R. Moldova, să implicăm mai mult comunitățile locale în modernizarea și în promovarea potențialului turistic local, să integrăm mai bine acest potențial în aceste aplicații digitale și, desigur, să contribuim la digitalizarea acestor servicii turistice. Avem foarte mult de lucru, dar sunt sigur că acest prim pas pe care îl facem astăzi completat de alte proiecte importante, pentru că vom avea o atenție mult mai mare din partea bugetului de stat și a partenerilor de dezvoltare”,
Unul dintre primele trasee-pilot implementate în cadrul proiectului este „Farmecul Nistrului” din localitatea Mărcăuți, raionul Dubăsari, demonstrând aplicabilitatea practică a soluției digitale în promovarea unor destinații mai puțin cunoscute.
Aplicația a fost dezvoltată de Oficiul Național al Turismului, sub egida Ministerului Culturii de la Chișinău, în cadrul proiectului „Eco App for Sustainable Tourism in Moldova”, realizat cu sprijinul Fundației HumanDoc și cofinanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Poliniei, prin Programul de Cooperare pentru Dezvoltare.