Autoritățile analizează posibilitatea instituirii stării de urgență în agricultură

Autoritățile analizează posibilitatea instituirii stării de urgență în agricultură
Sursa foto: Elmar Gubisch

Autoritățile de la Chișinău discută, în aceste zile, despre posibilitatea declarării stării de urgență în agricultură, după modelul românesc, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Anunțul vine la câteva ore distanță după ce fermierii din sudul R. Moldova au anunțat că vor organiza proteste, deoarece autoritățile nu au întreprins măsuri reale de sprijin a agricultorilor afectați de secetă.

„În ultimele zile, au avut loc discuții cu premierul Dorin Recean privind unele măsuri complementare celor 100 de milioane de lei, care urmează să fie transferate în conturile agricultorilor în zilele următoare. Una dintre soluțiile analizate este adoptarea unui model de ordonanță similar celui românesc, privind declararea stării de urgență în agricultură. Detalii suplimentare vor fi comunicate în curând, deoarece orice decizie de acest tip implică colaborarea mai multor instituții, inclusiv Ministerul Justiției, Banca Națională și alți creditori”, anunță Ministerul Agriculturii pe 5 septembrie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Pe 4 septembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a alocat 100 de milioane de lei pentru a sprijini fermierii afectați de secetă. Banii sunt alocați din Fondul de intervenție în agricultură și sunt oferiți pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli, afectați de secetă și temperaturile extreme din această vară.

Decizia privind alocarea a 100 de milioane de lei a fost comunicată de premierul Dorin Recean încă în data de 20 august, când premierul a avut o întâlnire cu agricultorii afectați de secetă. Atunci, fermierii au declarat că ajutorul anunțat de Guvern nu va rezolva situația din sector. Fermierii au insistat pe instituirea stării de urgență în agricultură, care ar duce la stoparea procesului de calculare a penalităților și a executării silite de către creditori.

Pe 5 septembrie, Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultorii din sudul R. Moldova se pregătesc de proteste „în viitorul apropiat”, motivul principal fiind „tergiversarea adoptării unor măsuri reale de redresare a situației în agricultură”.

Comisia Situații Excepționale a alocat 100 de milioane de lei pentru fermierii afectați de secetă
Comisia Situații Excepționale a alocat 100 de milioane de lei pentru a sprijini fermierii afectați de secetă. Banii sunt alocați din Fondul de intervenție în agricultură și sunt oferiți pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli, afectați de secetă și temperaturile extreme din…
Agricultorii din Cahul și Cantemir se pregătesc de proteste: „Răbdarea s-a epuizat”
Agricultorii din sudul R. Moldova se pregătesc de proteste „în viitorul apropiat”. Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor susțin că decizia de a organiza proteste vine în contextul tergiversării adoptării unor măsuri reale de redresare a situației în agricultură, fapt care afectează direct pest…