Autoritățile administrației publice locale vor putea înființa monumente fără aprobarea Guvernului

Autoritățile administrației publice locale vor putea înființa monumente fără aprobarea Guvernului
Sursa foto: visit.chisinau.md

Autoritățile administrației publice locale de nivelul I și II, precum și cele din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia vor avea competența de a decide înființarea monumentelor pe terenurile deținute în proprietate. Cabinetul de miniștri a marți, 30 aprilie, mai multe modificări la Legea monumentelor de for public.

Astfel, proiectul urmărește descentralizarea competenței în materia înființării monumentelor de for public, iar deciziile vor putea fi luate numai după un aviz pozitiv al Ministerului Culturii.

„Până acum, pentru înființarea unui monument la nivel local era nevoie de aprobarea Guvernului. Atribuirea statutului de protecție națională va rămâne în continuare în competența Parlamentului”, notează Executivul.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Proiectul mai prevede inițierea, de către Guvern, a procedurii de desființare a monumentului de for public cu statut local de protecție, dacă acesta contravine ordinii publice sau bunelor moravuri. Totodată, Agenția de Inspectare a Monumentelor va asigura respectarea legislației în domeniul ocrotirii monumentelor de for public, va putea întocmi procese-verbale contravenționale și emite planul de remediere a lucrărilor ilegale la monumente de for public.

Monumentele de for public reprezintă bunuri imobile opere de artă plastică monumentală. Este vorba de compoziții spațial-volumetrice ca statui, busturi, plăci comemorative cu relief sculptural, troițe și cruci, împreuna cu terenul delimitat pentru ele, având caracter decorativ, comemorativ sau religios. De obicei, acestea sunt amplasate în spații publice, pe terenuri aflate în domeniul public al statului ori al unităților administrativ-teritoriale.