Au încercat să mituiască polițiștii. De la începutul anului, în țară au fost înregistrate 170 de cazuri
Doar în primele șase luni ale anului 2024, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a înregistrat 170 de cazuri de denunțare a tentativelor de mituire a polițiștilor de către cetățenii aflați în conflict cu legea, în vederea eschivării acestora de la răspunderea juridică. Oamenii legii reiterează că darea de mită unui funcționar public atrage răspunderea penală.
Reprezentanții Inspectoratului General al Poliție au anunțat vineri, 5 iulie, într-un comunicat de presă, că cele mai răspândite cazuri de corupere activă se comit în domeniul rutier.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Potrivit IGP, șoferii obișnuiesc să propună polițiștilor mijloace financiare de la zeci până la mii de lei, în valută națională sau străină, pentru a nu fi documentați pentru comiterea diverselor încălcări.
Mai exact, este vorba despre conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, încălcarea limitei de viteze, lipsa permisului de conducere, neacordarea priorității pietonilor sau cicliștilor, transportarea minorului fără scaun special.
Oamenii legii precizează că darea de mită unui funcționar public atrage răspunderea penală şi este calificată în calitate de infracțiune contra bunei desfășurări a activității în sfera publică.
Potrivit Codului Penal, promisiunea, oferirea sau darea, personal sau prin mijlocitor, unei persoane publice sau unei persoane publice străine de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin, pentru aceasta sau pentru o altă persoană, pentru a îndeplini sau nu ori pentru a întârzia sau a grăbi îndeplinirea unei acțiuni în exercitarea funcției sau contrar acesteia se pedepsește cu amendă în mărime de la 25.000 până la 75.000 de lei.