Au fost selectate localitățile în care va fi organizat Recensământul de probă. Vor fi trei chestionare

Au fost selectate localitățile în care va fi organizat Recensământul de probă. Vor fi trei chestionare
Sursa foto: Denisov Vadim/ ZUMA PRESS

În 11 localități din R. Moldova se va desfășura, în perioada 28 august – 10 octombrie curent, Recensământul de probă al populației și locuințelor. Vor fi adresate întrebări din chestionarele de recensământ ce se referă la caracteristici demografice, sociale, economice ale populației, gospodăriile casnice și locuințele acestora. În total vor fi trei chestionare: despre persoană, clădire și locuință, și spațiul colectiv de locuit.

Cele 11 localități au fost selectate din regiunile nord, centru și sud ale țării, municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia.

În municipiul Chișinău, exercițiul statistic se va desfășura în sectoarele: Centru, Râșcani, Botanica, Ciocana și în satul Colonița.

Regiunea Nord: municipiul Bălți; municipiul Soroca; raionul Soroca; satul Glinjeni din raionul Fălești;

Regiunea Centru: satul Varnița din raionul Anenii Noi; satul Butuceni din raionul Orhei;

Regiunea Sud: satul Crihana Veche din raionul Cahul; satul Copanca din raionul Căușeni; orașul Taraclia din raionul cu același nume;

U.T.A. Găgăuzia: municipiul Comrat.

Obiectul recenzării îl constituie: - persoanele cu reședință obișnuită în R. Moldova, inclusiv cele aflate peste hotare pe un termen de până la 12 luni (la muncă, la studii și în alte scopuri);  

-clădirile de locuit (ocupate sau neocupate) sau cele cu altă destinație dacă există cel puțin o locuință în acestea;

-locuințele situate în orice clădire, indiferent dacă sunt locuite sau nu la data de referință a recensământului de probă (28 august 2023).

La recensământul de probă vor fi adresate întrebări din chestionarele de recensământ ce se referă la caracteristici demografice, sociale, economice ale populației, gospodăriile casnice și locuințele acestora.

În total vor fi 3 chestionare: despre persoană, clădire și locuință, și spațiul colectiv de locuit.

„Recensământul de probă reprezintă o etapă obligatorie de pregătire a unui recensământ, având scopul de a testa metodologia, chestionarele de recensământ, modalitatea de colectare a datelor și diverse aspecte privind modul de organizare a recenzării. Recensământul de probă, de asemenea, ajută la înțelegerea mai bună a provocărilor și obstacolelor posibile în desfășurarea cu succes a recensământului din anul viitor, astfel asigurând o calitate înaltă a informațiilor colectate”, a declarat directorul Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara.

Oleg Cara a menționat că recensământul va furniza date statistice importante pentru  elaborarea politicilor publice eficiente, proiectelor de dezvoltare în domeniile social, demografic, economic, la nivel național și local, iar R. Moldova se va încadra în runda mondială a recensămintelor populației și locuințelor (desfășurată o dată la zece ani), aplicând Recomandările Organizației Națiunilor Unite, ale Conferinței statisticienilor europeni și ale Uniunii Europene în domeniu.

Pentru realizarea Recensământului de probă, în special colectarea datelor în teren, BNS a angajat circa 160 de recenzori, supervizori și alt personal temporar de recensământ.

Recenzorii vor purta chipiuri și tricouri cu însemnele recensământului, vor avea la ei legitimații, genți și tablete cu logo-ul recensământului în care vor înregistra răspunsurile oferite de persoanele recenzate la chestionarele de recensământ.

Valoarea totală a proiectului este de 2.075 milioane de euro, dintre care 2 milioane euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar 75 de mii – contribuția Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).