Atenție de unde cumpărați pește: ANSA vine cu recomandări pentru consumatori
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că în această perioadă peștele este la mare căutare și vine cu recomandări pentru consumatori. Astfel, înainte de a procura peștele, trebuie să vă asigurați că au fost respectate mai multe măsuri de păstrare.
Astfel, potrivit ANSA peștele viu trebuie să aibă semne de vitalitate, să fie cu pigment lucios, cu ochii ochii ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă. Branhiile trebuie să aibă culoarea roșie deschisă, cu lamele strălucitoare, fără miros și mucozități, iar solzii - lucioși, cu o cantitate redusă de mucus. Totodată, peștele viu este păstrat în bazine/containere cu apă limpede și curată, dotate cu dispozitive speciale pentru asigurarea oxigenului necesar.
Agenția atenționează oamenii să nu cumpere peștele congelat cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Totodată, consumatorii sunt îndemnați că evite procurarea produselor cu solzii fără luciu, care se desprind ușor de piele, cu musculatura separată de oase de culoare cenușie.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„În cazul peștelui congelat temperatura de păstrare trebuie să fie nu mai mică de minus -18 °C, aspectul exterior să fie întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă. După decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, carnea bine atașată de oase, fără prezența mirosului sau corpurilor străine, iar înainte de consum, peștele necesită în mod obligatoriu să fie eviscerat și prelucrat termic. La fel, nu este permisă expunerea spre comercializare a produselor de pește congelate cu acumulări de gheaţă în exces sau cu glazura de gheaţă discontinuă”, a notat ANSA.
Responsabilii mai menționează că peștele prelucrat, cum ar fi cel sărat, afumat trebuie păstrat în încăperi uscate și ventilate, iar peștele afumat la rece trebuie păstrat la o temperatură care variază între -5°C - 0°C.
În cazul conservelor, peștele trebuie să fie ambalat în cutii metalice, din sticlă sau polimerice fără semne de rugină și urme de sulfură de fier.
În context, ANSA reiterează că produsele alimentare trebuie cumpărate din locuri autorizate, alimentele depozitate conform condițiilor de pe etichetă, iar la procurare trebuie să păstrați bonul. Agenția a mai adăugat că operatorii din domeniul alimentar sunt obligați să dețină certificate care confirmă calitatea produselor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate.