Ateneul Român - una dintre cele mai frumoase clădiri din București, a primit Marca patrimoniului european

Ateneul Român - una dintre cele mai frumoase clădiri din București, a primit Marca patrimoniului european
Sursa foto: Shutterstock

Ateneul Român, despre care vecinii de peste Prut spun că ar fi una dintre cele mai frumoase bijuterii arhitecturale din București, a primit Marca patrimoniului european. Potrivit Reprezentanței Comisiei Europene în România, alte șase situri din Uniunea Europeană au primit aceeași recunoaștere.

Celelalte șase situri sunt: Cisterscapes – Cistercian Landscapes Connecting Europe (Austria, Cehia, Germania, Polonia, Slovenia); mănăstirea San Jerónimo de Yuste (Spania); Muzeul Our Lord in the Attic (Țările de Jos); Teatrul Regal Toone (Belgia); Kalevala (Finlanda) și Sant’Anna di Stazzema (Italia).

„Un juriu european de experți independenți din întreaga Europă a recomandat 7 situri din cele 16 preselectate de statele membre participante în cadrul selecției. Cele 7 situri câștigătoare din anul de selecție 2023 vor primi în mod oficial marca în timpul ceremoniei de decernare a MPE, care va avea loc la Anvers la 17 aprilie 2024”, se precizează în comunicatul Reprezentanței.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Marca patrimoniului european este acordată monumentelor, siturilor naturale sau urbane, dar și obiectelor, bunurilor și patrimoniului imaterial. Aceasta recunoaște rolul lor esențial în istoria și cultura europeană, precum și în construirea a ceea ce este în prezent Uniunea Europeană.

Ateneul Român a fost construit între 1886 și 1888, după planurile arhitectului francez Albert Galleron. Încă de când a fost creat, edificiul a găzduit concertele unor orchestre şi compozitori de marcă din Europa, iar din anul 1958, aici se organizează festivalul „Enescu”, unul dintre cele importante evenimente de muzică clasică din întreaga lume.

De asemenea, în incinta Ateneului se desfășoară conferințe publice cu laureați ai Premiului Nobel, scriitori renumiți și profesioniști din întreaga Europă, scoțând în evidență democrația și valorile europene, promovând concomitent cultura și știința.