Astăzi este marcată Ziua Poliției de Frontieră a R. Moldova

Astăzi este marcată Ziua Poliției de Frontieră a R. Moldova
Sursa foto: Poliția de Frontieră

Pe 10 iunie este marcată ziua Poliția de Frontieră a R. Moldova. De dimineață, reprezentanții instituției au depus flori la Monumentul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, iar șeful Poliției de Frontieră le-a transmis colegilor săi un mesaj de felicitare, în care le-a mulțumim pentru efortul depus în asigurarea și menținerea ordinii și securității la frontiere.

„Ziua Poliției de Frontieră este un prilej de a ne reaminti importanța muncii noastre, de a reflecta asupra realizărilor obținute și de a ne reînnoi angajamentul față de securitatea frontierei R. Moldova. În aceste vremuri pline de provocări, rolul vostru devine și mai vital. (...) Vă mulțumesc pentru efortul neobosit și pentru spiritul de echipă. Fiecare dintre voi contribuie la succesul și buna funcționare a Poliției de Frontieră, iar realizările noastre sunt dovada clară a dedicării și competenței voastre. Vă doresc multă sănătate, succese și împliniri atât pe plan profesional, cât și personal. Ziua de 10 iunie să fie un moment de mândrie și de celebrare a muncii noastre comune. La mulți ani, tuturor generațiilor Poliției de Frontieră”, a transmis, Ruslan Galușca, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Îndată ce R. Moldova a devenit un stat suveran şi independent, la 3 septembrie 1991, a fost emis Decretul Președintelui R. Moldova nr. 190 „Cu privire la frontiera de stat a R. Moldova”, în care s-a stipulat că sectorul de Vest al frontierei trece sub jurisdicția totală a R. Moldova, iar toate edificiile, armamentul, munițiile și alte bunuri ale detașamentului de grăniceri nr.22 „Nijnednestrovschii'’ au fost anunțate drept proprietate a R. Moldova şi au trecut sub jurisdicția ei. Conform Hotărârii Guvernului, paza frontierei de stat a R. Moldova a fost încredințată Ministerului Securității Naționale, cu subordonarea întregului efectiv al subunităților Trupelor de Grăniceri ale URSS, dislocate pe teritoriul R. Moldova. Acesta a constituit primul pas pe calea creării Trupelor de Grăniceri ale R. Moldova.

Serviciul Grăniceri al R. Moldova ia naștere în urma Hotărârii de Guvern nr. 357 din 23 aprilie 2005, conform căreia Departamentul Trupelor de Grăniceri a fost reorganizat în Serviciul Grăniceri al R. Moldova.

La 1 iulie 2012 a intrat în vigoare Legea Nr.283 din 28.12.2011 cu privire la Poliția de Frontieră, conform căreia Serviciul Grăniceri este reorganizat în Poliţia de Frontieră şi transmis în subordinea Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova.