Astăzi este marcată Ziua Mondială a Sindromului Down. De ce servicii beneficiază copii-soare în R. Moldova

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Sindromului Down. De ce servicii beneficiază copii-soare în R. Moldova
Sursa foto: Parlamentul R. Moldova

În fiecare an, pe data de 21 martie este marcată Ziua Mondială a Sindromului Down. Cunoscut și sub numele de Trisomia 21 sau mongolism, sindromul nu este o boală, ci o schimbare genetică definitivă.

Pentru a promova solidaritatea și incluziunea persoanelor născute cu acest sindrom, în această zi, oamenii sunt invitați să poarte șosete desperecheate. De ce șosete și de ce desperecheate? La microscop, cromozomii arată ca niște șosete colorate, iar o persoană cu acest sindrom are un cromozom suplimentar la perechea 21 (trisomia 21), cu alte cuvinte - are 47 de cromozomi în loc de 46.

În contextul acestei sărbători, Parlamentul, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică, a organizat a doua ediție a atelierului de creație „Soarele din ochii copiilor”. În cadrul acestuia, copiii-soare și-au pus în valoare creativitatea și, alături de părinți, colegi de școală și specialiști în psihopedagogie, au realizat simbolul care îi reprezintă – soarele – expresie a optimismului și afecțiunii pe care aceștia o dăruiesc celor din jur.

La atelier au participat zece copii cu sindromul Down, elevi ai claselor de gimnaziu din instituțiile de învățământ din raioanele Anenii Noi și Ialoveni, precum și din municipiul Chișinău. Îndrumați de meșterul popular Iulia Laur, micuții au decupat fâșii de hârtie galbenă, pe care le-au aranjat sub forma razelor de soare, creând compoziții pline de viață și culoare.

Evenimentul s-a încheiat cu o vizită a grupului de copii și părinți la Muzeul Parlamentului și în sala de ședințe plenare, locul unde se adoptă politici publice menite să sprijine incluziunea și accesul echitabil la educație, sănătate și protecție socială a tuturor copiilor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial, unul din o mie de nou-născuți este diagnosticat cu această modificare genetică.

După cum notează Ministerul Sănătății, sindromul Down poate fi depistat prin investigații prenatale, cum ar fi screeningul biochimic la gravide (dublu test, triplu test), efectuat la indicația medicului. Diagnosticul confirmat necesită proceduri precum amniocenteza sau biopsia vilozităților coriale, care analizează materialul genetic al fătului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În R. Moldova, copiii cu sindromul Down beneficiază de servicii de reabilitare la Institutul Mamei și Copilului, Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii, Spitalul Clinic Municipal nr. 1 și în toate centrele medicilor de familie care au specialiști în reabilitare și servicii de intervenție timpurie.

Totodată, persoanele cu sindromul Down, de toate vârstele, beneficiază de următoarele servicii: evaluare în cadrul echipei multidisciplinare; consult și evidență la diverși specialiști – reabilitolog, pediatru, neurolog, ortoped, psihiatru, medic funcționalist și psihoterapeut; ședințe de kinetoterapie, hidrokinetoterapie, terapie ocupațională, fizioterapie (electroterapie, magnetoterapie etc.), termoterapie; ședințe cu psihologul, logopedul, psihopedagogul; terapie comportamentală; asistență socială.