Astăzi este marcată Ziua Mondială a Apei. Moldovenii, îndemnați să utilizeze responsabil această resursă

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Apei. Moldovenii, îndemnați să utilizeze responsabil această resursă
Sursa foto: Roman Friptuleac

Anual, la data de 22 martie este marcată Ziua Mondială a Apei – o zi instituită de Organizația Națiunilor Unite pentru a scoate în prim plan importanța ocrotirii celei mai prețioase resurse de pe planetă. Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD Moldova), tematica Zilei Mondiale a Apei în 2025 este „Conservarea ghețarilor”. Din cauza schimbărilor climatice, această resursă de apă dulce se topește într-un ritm dramatic, punând în pericol ecosistemele și viața oamenilor.

„Asemenea ghețarilor, care se topesc rapid, la fel și râurile mici din R. Moldova își scad anual debitul, riscând să dispară. (...) Pentru a proteja această resursă de apă și a o transmite generațiilor viitoare, trebuie să devenim mai responsabili față de provocările de mediu. Începând cu gestionarea gunoiului, a deșeurilor rezultate din activități economice, până la plantarea fâșiilor forestiere, reabilitarea albiilor, modernizarea rețelelor de apeduct, construcția sistemelor de epurare și tratare a apelor uzate - toate aceste măsuri pot ameliora semnificativ situația râurilor mici”, notează PNUD.

La rândul său, Ministerul Mediului îndeamnă fiecare cetățean să folosească apa cu grijă, zi de zi, în toate activitățile.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Să o păstrăm pentru noi și pentru generațiile viitoare. Fie că este vorba despre economisirea apei în gospodării, în industrie sau în agricultură, fiecare acțiune contează. Prin mici gesturi, precum închiderea robinetului atunci când nu este folosit, utilizarea de echipamente eficiente din punct de vedere al consumului de apă sau alegerea unor metode de irigare mai econome, putem contribui semnificativ la protejarea acestei resurse vitale”, au transmis responsabilii de la minister.

Cu un apel similar a venit Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) .

„Astăzi, de Ziua Mondială a Apei, vă îndemnăm să prețuiți această resursă esențială, să folosiți apa cu responsabilitate și să fiți parte activă din efortul comun de a construi un viitor sustenabil. Apa nu înseamnă doar confort – înseamnă sănătate, prosperitate și grijă față de comunitate”, menționează instituția într-un comunicat.

Conform datelor furnizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) pentru Teleradio-Moldova, peste 75% din fântânile din R. Moldova au apă contaminată. În Registrul electronic al surselor de alimentare cu apă potabilă sunt incluse 33.809 de fântâni publice. Dacă le luăm în calcul și pe cele private, atunci numărul total ar depăși 45.000, estimează ANSP.

Peste 75% din fântânile din țară au apă contaminată. Principalele surse de poluare și recomandări pentru cetățeni
Peste 75% din fântânile din R. Moldova au apă contaminată. În unele raioane, fântânile nu corespund normelor sanitare, nitrații afectând grav calitatea apei, arată datele oferite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) pentru Teleradio-Moldova. În Registrul electronic al surselor de ali…