Astăzi este marcată Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân. Cum o putem sărbători frumos

Anual, la data de 4 aprilie este marcată Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân. Potrivit Agerpres, istoria acestei zile a început în toamna anului 2010, când aproximativ o sută de organizații olandeze preocupate de situația animalelor fără stăpân au organizat prima conferință națională dedicată acestei probleme. Cu acea ocazie, participanții au ales ziua de 4 aprilie pentru a lansa un semnal de alarmă și, totodată, un apel la compasiune, la nivel mondial, față de situația deplorabilă în care se află animalele străzii din întreaga lume.
Data nu a fost aleasă întâmplător, ci la exact o jumătate de an de la aniversarea Zilei Mondiale a Animalelor, din 4 octombrie.
În acest context, întreprinderea municipală „Supravegherea și Protecția Animalelor” din Chișinău propune câteva modalități prin care poate fi marcată această zi specială:
- adopția - cel mai frumos mod în care puteți sărbători Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân este să le oferiți șansa de a face parte dintr-o familie;
- promovarea online – prin distribuirea postărilor în care cetățenii sunt îndemnați să adopte animale;
- puterea exemplului - dacă ați adoptat un animal din cadrul Azilului Municipal de Animale sau din altă parte, împărtășiți această experiență pe rețelele sociale, motivându-i pe ceilalți să vă urmeze exemplul.
„La mulți ani cu adopție, micuților fără stăpân și fără adăpost! (...) Sper că aceste animăluțe vor găsi mereu iubire, atenție și căldură în casele și inimile oamenilor. Doresc ca animalele fără stăpân și fără adăpost să aibă parte de grija și protecția de care au nevoie, din partea statului. Implică-te, nu fi indiferent: adoptă, nu abandona, sterilizează, vaccinează”, a scris șeful interimar al întreprinderii municipale, Ruslan Darie.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
La începutul lunii martie 2025, Azilul Municipal de Animale din capitală, găzduia peste 600 de maidanezi. Pe parcursul anului 2024, au fost adoptați 286 de patrupezi, iar de la începutul anului 2025, cel puțin 40 de cățeluși și-au găsit o familie.
Totuși, pe străzile din R. Moldova continuă să locuiască mii de animale fără stăpân, numărul exact al acestora nefiind cunoscut.
Amintim că, la data de 26 decembrie 2024, Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege privind protecția animalelor. Inițiativa legislativă prevede crearea unui cadru normativ privind protecția animalelor împotriva tratării cu cruzime, provocării durerii, decesului, precum și asigurarea bunăstării acestora.
Documentul presupune elaborarea unui sistem informațional de identificare și înregistrare a datelor cu privire la animalele de companie și a deținătorilor acestora. Autorii proiectului susțin că acest lucru va permite cunoașterea exactă a numărului de animale pe care le dețin proprietarii și va asigura, totodată, înregistrarea animalelor fără stăpân.
De asemenea, autorii au propus înființarea unui serviciu specializat, în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, responsabil de elaborarea politicilor naționale pentru protecția animalelor și gestionarea populației de animale fără stăpân.
Anterior, la data de 19 decembrie a aceluiași an, deputații au ratificat Convenția europeană pentru protecția animalelor, Guvernul de la Chișinău urmând să întreprindă „măsurile necesare pentru implementarea prevederilor convenției”. După cum notează Oameni și Kilometri, documentul ratificat prevede inclusiv că „nimeni nu trebuie sa abandoneze un animal de companie”.

