Asistenții personali vor primi salarii. Guvernul anunță inițierea modificărilor la cadrul legal. Reacția Primăriei

Asistenții personali vor primi salarii. Guvernul anunță inițierea modificărilor la cadrul legal. Reacția Primăriei
Colaj ziar.md.

Prim-ministrul Dorin Recean anunță că Guvernul a inițiat modificarea cadrului legal cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială, pentru a obliga Primăria Chișinău să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali. Prin modificarea anunțată, Guvernul va achita salariile și va reține ulterior fondurile alocate de la bugetul primăriei. Anunțul vine în contextul în care asistenții personali din Chișinău protestează din luna ianuarie împotriva inițiativei privind eficientizarea cheltuielilor pentru asistența personală.

„Guvernul a inițiat modificarea cadrului legal cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială, pentru a obliga primăria să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali. Prin modificarea respectivă Guvernul va achita aceste salarii în locul primăriei și va reține ulterior fondurile alocate de la bugetul primăriei”, a anunțat prim-ministrul Dorin Recean.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Primarul capitalei, Ion Ceban, a venit cu o reacție după anunțul lui Recean.

„Guvernul a creat o problemă și a exclus intenționat doar Chișinăul și UTA Găgăuzia din programul „Restart” și nu finanțează salariile pentru asistenții personali doar aici, după care anunță falnic că vor rezolva această problemă, dar planifică din nou să bage mâna în buzunarul chișinăuienilor și să ia din bugetul chișinăuienilor pentru a plăti serviciile sociale de care este responsabil Guvernul. Din impozitele pe venit ale persoanelor fizice din Chișinău pe care le transferă la stat, amintim că doar în Chișinău și Bălți revin 50%, comparativ cu restul localităților unde se întoarce integral 100%. Acum, Guvernul vrea modificarea legii privind finanțele publice locale, și doar pentru Chișinău să revină de aici în colo încă și mai puțin, adică deja 45% cu destinație generală, iar 5% cu destinație specială să fie distribuite pentru servicii sociale de care este responsabil direct Guvernul pentru toți cetățenii. Iarăși Chișinăul este discriminat și își bagă mâna cei de la conducere în bugetul chișinăuienilor”, se arată în declarația primarului.

Edilul a mai menționat că „din impozitele pe venit ale persoanelor juridice transferate la bugetul de stat în bugetul municipal revin 0 lei”.

„Dacă se va ajunge la asta vom contesta în toate instituțiile naționale și internaționale. Acesta este un amestec direct în treburile primăriei cu scopul de a lăsa primăria fără finanțe”, se mai arată în reacția lui Ceban.

Asistenții personali din Chișinău protestează din luna ianuarie 2024, după ce Comisia pentru Situații Excepționale a capitalei a decis eficientizarea cheltuielilor pentru asistența personală, iar Direcția asistență medicală și socială a municipiului Chișinău a aprobat un ordin prin care sute de asistenți personali din Chișinău urmau a fi concediați, iar salariul celorlalți - reduce cu 50%. Potrivit autorităților din Chișinău, decizia a fost luată în contextul în care municipalitatea nu are suficienți bani pentru aceste servicii sociale.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că a atacat în instanță Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului, pentru acțiuni ilegale și a solicitat Primăriei Chișinău să revină în cadrul legalității și să restabilească neîntârziat toate contractele de muncă cu toți asistenții personali din Chișinău.

La sfârșitul anului 2023, în R. Moldova erau circa 7.200 de asistenți personali, dintre care peste 2.000 – în Chișinău. În prezent, salariul unui asistent social este în jur de 5.000 de lei (250 de euro), scrie Europa Liberă.