Asistență tehnică gratuită pentru asociațiile de locatari, care vor să-și reabiliteze energetic blocurile locative

Asistență tehnică gratuită pentru asociațiile de locatari, care vor să-și reabiliteze energetic blocurile locative
Sursa foto: Vitalie Sitnic/ Unsplash

Asociațiile de locatari, care își doresc să implementeze proiecte de reabilitare energetică a blocurilor locative, vor putea beneficia de asistență tehnică gratuită la elaborarea auditelor energetice. Anunțul a fost făcut marți, 19 septembrie, de Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE).

În acest sens, Agenția anunță despre lansarea apelului de identificare a respectivelor asociații de locatari.

„Cei interesați în implementarea măsurilor de eficiență energetică în blocurile de locuit în gestiunea cărora se află, pot să depună dosarul completat pentru a obține finanțare prin intermediul Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial”, scrie AEE într-un comunicat.

Câteva beneficii pentru locatari, potrivit Agenției pentru Eficiență Energetică, a reabilitării energetice a blocurilor locative:
– Creșterea eficienței energetice a clădirii;
– Reducerea facturilor la energie;
– Creșterea nivelului de confort și a calității vieții;
– Creșterea valorii de piață a proprietății;
– Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Depunerea dosarului, potrivit AEE, care conține Formularul de aplicare și Scrisoarea de intenție, se face în format electronic și trebuie expediat până la data de 5 octombrie curent.

În R. Moldova există Legea Nr. 139 din 19-07-2018 cu privire la eficiența energetică, care constă în crearea cadrului juridic necesar pentru promovarea și îmbunătățirea eficienței energetice.

În ceea ce privește renovarea clădirilor, legea în cauză stipulează că Măsurarea și verificarea economiilor de energie rezultate ca urmare a măsurilor de eficiență energetică realizate de părțile contractate sunt efectuate anual de către autoritatea responsabilă de implementarea politicilor în domeniul eficienței energetice, iar validarea economiilor de energie este asigurată anual prin implicarea auditorilor energetici, a companiilor specializate sau a organului supravegherii energetice de stat.