Aproximativ 300 de copiii din R. Moldova sunt diagnosticați cu boala celiacă

Aproximativ 300 de copiii din R. Moldova sunt diagnosticați cu boala celiacă
Sursa foto: shutterstock

Aproximativ 300 de copii din R. Moldova sunt diagnosticați în prezent cu boala celiacă, numita in termeni medicali Celiachie, potrivit Ministerului Sănătăți. Pentru această problemă nu există tratament, iar cei care primesc diagnosticul sunt nevoiți să excludă din alimentație glutenul.

În R. Moldova, afecțiunea este diagnosticată în principal la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău. Anual, sunt identificați între 10 și 12 copiii cu această boală, spun specialiștii din sănătate.

Copiii beneficiază de monitorizare medicală atentă și li se acordă gradul II de invaliditate, pentru a li se asigura condiții decente de trai. Diagnosticul se stabilește pe baza analizelor serologice pentru anticorpi specifici și se confirmă prin investigații molecular-genetice, care identifică modificările genetice asociate intoleranței la gluten.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Celiachia – cunoscută și sub denumirea de boala celiacă – este o afecțiune autoimună cu determinism genetic, caracterizată prin intoleranță la gluten, o proteină prezentă în grâu, orz, secară și alte cereale. În cazul persoanelor afectate, consumul de gluten determină o reacție imună care afectează în special sistemul digestiv, provocând simptome precum dureri abdominale, indigestie, malabsorbție, deficit de creștere și alte tulburări gastrointestinale.

Pentru pacienți, viața fără gluten înseamnă grijă constantă, dar și speranță. În ultimii ani, rafturile magazinelor alimentare din R. Moldova s-au diversificat, oferind o gamă tot mai largă de produse fără gluten – din orez, hrișcă, ovăz, mei, sorg, soriz – care pot contribui la o dietă echilibrată și o calitate mai bună a vieții pentru persoanele cu celiachie.

Ziua internațională a bolii celiace este marcată în fiecare an pe 16 mai, ocazie importantă pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la această afecțiune și pentru a arăta mai multă empatie față de persoanele care trăiesc cu boala celiacă.