ANSP, despre apele din Roșcani, Calfa și Calfa Nouă: „Nu există riscuri justificate privind contaminarea”

În satele Roșcani, Calfa și Calfa Nouă nu există riscuri justificate privind contaminarea surselor de apă. Cel puțin asta susține Centrul de Sănătate Publică Căușeni, care a venit cu mai multe precizări în contextul focarului de pestă porcină africană și situația excepțională din satul Roșcani.
Potrivit subdiviziunii teritoriale a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), specialiștii monitorizează constant calitatea apei în cele trei localități.
„Aprovizionarea cu apă a localităților se realizează, în mare parte, prin sonde arteziene și fântâni publice. Sondele arteziene din zonă au adâncimi de până la 142 de metri și folosesc apa dintr-un strat subteran protejat, acoperit de un alt strat gros de 76-85 de metri format din roci, marnă și argilă, care se întinde pe toată suprafața zonelor de protecție din jurul sondelor. Astfel, apa este bine izolată și protejată de careva riscuri de contaminare”, au transmis responsabilii.
Reprezentanții Centrului de Sănătate Publică Căușeni au explicat că selectarea locului de înhumare a animalelor afectate a fost coordonată cu serviciile abilitate, cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. Astfel, riscul de contaminare a surselor de apă potabilă „este practic inexistent”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Terenul este cu sol lutos, care are o permeabilitate scăzută, astfel reducând riscul infiltrării substanțelor în pânza freatică. Groapa are o adâncime de 6-9 metri, iar amplasamentul nu interferează cu zonele de protecție sanitară ale sondelor arteziene”, precizează subdiviziunea.
Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi a decis că monitorizarea calității apei va continua cu regularitate, pentru a asigura în permanență protecția sănătății locuitorilor din regiune.
Amintim că, pe 16 martie curent, în satul Roșcani, Anenii Noi, la una dintre cele mai mari ferme de porci din țară, a fost depistat un focar de pestă porcină africană. Potrivit autorităților, în total, aproximativ 65.000 de animale urmează a fi sacrificate.
Pe 20 martie, un alt focar de pestă porcină a fost depistat la o fermă din satul Cimișeni, raionul Criuleni, unde sunt peste 45.000 de porci. Localitatea se află la circa 20 de kilometri distanță de Roșcani.
