Amnesty International avertizează asupra pericolului aplicării legii privind „trădarea de Patrie”

Amnesty International avertizează asupra pericolului aplicării legii privind „trădarea de Patrie”
Colaj ziar.md

Reprezentanții Amnesty International Moldova îndeamnă autoritățile de la Chișinău să abroge amendamentul la Codul Penal, care reglementează noțiunea de „trădare de patrie”. Directorul executiv al Amnesty International Moldova consideră că noile modificări ar putea pune în pericolul dreptul la libera exprimare.

„Modificarea Codului Penal al R. Moldova, adoptată de Parlament, este alarmantă. Definiția trădării de patrie este vagă și susceptibilă de o aplicare arbitrară, reprezentând o amenințare deosebită la adresa dreptului la libera exprimare. Noua definiție a trădării de patrie ar putea fi utilizată pentru a combate disidența politică și vocile critice, sub pretextul combaterii influenței străine rău intenționate”, susține directorul executiv al Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan.

Astfel, Tofan cere Parlamentului să abroge această lege și îndeamnă președinta țării, Maia Sandu, să nu o promulge.

„Cerem Parlamentului să abroge această lege și îndemnăm președinta să nu o promulge. Autoritățile moldovenești trebuie să se asigure că orice lege care limitează dreptul la libera exprimare, precum și orice măsuri de implementare a legislației în interesul securității naționale, respectă cerințele de legalitate, legitimitate, necesitate și proporționalitate, prevăzute de legislația internațională privind drepturile omului, precum și conformitatea cu principiul nediscriminării”, se mai arată în reacția Amnesty International Moldova.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Parlamentul a votat, în ședința din 30 mai, amendamentul propus de către deputații PAS Lilian Carp și Igor Chiriac, care are drept scop consolidarea cadrului normativ în domeniul asigurării securității statului și combaterii eficiente a activității infracționale de natură să aducă atingere suveranității, independenței, unității, indivizibilității securității sau capacității de apărare a R. Moldova. Respectiv, noțiunea de „trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în legislația națională.