Ambasadorul UE, despre suspendarea a șase posturi TV: „Analizăm detalii pentru a înțelege contextul”

Ambasadorul UE, despre suspendarea a șase posturi TV: „Analizăm detalii pentru a înțelege contextul”
Sursa foto: Facebook/European Union in the Republic of Moldova

Uniunea Europeană analizează subiectul privind suspendarea licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune, pentru a „înțelege contextul” aprobării unei astfel de decizii și „motivele de securitate națională”, invocate de autorități. Declarația a fost făcută de ambasadorul UE în R. Moldova, Janis Mazeiks, pe 1 noiembrie, în cadrul conferinței de presă la care a fost lansat Programul „Ajutor la contor” pentru sezonul rece 2023-2024.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Este o situația destul de similară cu cea de anul trecut, atunci când șase posturi TV au fost suspendate la sfârșitul anului. (...) Noi vedem că această decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale este destul de concisă și acum analizăm mai multe detalii pentru a înțelege contextul, cum anume această decizie a fost luată și în ce măsură a avut loc implicarea Consiliului Audiovizualului. (Vom analiza - n. red.) dacă au fost anterior amenzi și avertizări pentru aceste posturi. La fel, analizăm care sunt motivele de securitate națională care au fost invocate la aprobarea acestei decizii, evident înțelegând faptului că, probabil, vor exista anumite informații care nu vor fi făcute publice”, a răspuns Janis Mazeiks la întrebările unui jurnalist prezentă la conferința de la Guvern.

Amintim că, luni, 30 octombrie, CSE a aprobat suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova.  Decizia a fost luată după ce directorul SIS a solicitat suspendarea activității posturilor TV, pe motiv că acestea „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”.

La scurt timp, SIS a dispus blocarea a 31 de site-uri pe teritoriul R. Moldova. Printre portalurile vizate se numără cele din holdingul „General Media Grup” (GMG), precum și site-uri din Federația Rusă, inclusiv ale agențiilor informaționale de stat de la Moscova.

Mai multe ONG-uri de media, inclusiv Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociația Presei Electronice (APEL) și Centrul „Acces-Info” și-au exprimat îngrijorarea în raport cu suspendarea licențelor posturilor de televiziune vizate și au solicitat autorităților să prezinte argumentele și probele care au stat la baza deciziei CSE.

Acesta nu este primul caz când CSE dispune suspendarea licenței de emisie a posturilor de televiziune. La 16 decembrie 2022, Comisia a aprobat suspendarea licențelor de emisie ale altor șase posturi - Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV, pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a declarat că autoritățile trebuie să demonstreze că suspendarea licenței de emisie pentru cele șase posturi de televiziune respectă „condiția ingerinței minime” și că asigură un „echilibru just” între respectarea dreptului la libertatea exprimării și respectarea securității informaționale.