„Am muncit să avem cu ce trăi, fiul să nu plece peste hotare”. Vremea extremă: O familie din Edineț a rămas fără livadă în doar câteva minute (VIDEO)

„Am muncit să avem cu ce trăi,  fiul să nu plece peste hotare”. Vremea extremă: O familie din Edineț a rămas fără livadă în doar câteva minute (VIDEO)
Sursa foto: Captură video

Vremea rea  din ultimele două zile a făcut ravagii în raioanele din nordul țării. Printre cei care au avut de pătimit este și o familie din Edineț, livada căreia a fost distrusă în doar câteva minute, după cum povestesc agricultorii. Peste 6 mii de pomi au fost doborâți la pământ.

Tot ce au agonisit în șapte ani, a fost distrus în doar câteva minute de furtuna puternică. Familia Strelețchi din raionul Edineț s-a trezit cu livada care care se întindea pe o suprafață de 3.5 hectare distrusă.

„Așa furtună și uragan a fost, că de parcă i-a tăiat (n.r: pomii) cu un fierăstrău, parcă i-a tăiat cu un topor pe toți laolaltă, uitați-vă, pe toți până în celălalt capăt. Toți absolut până la unul, împreună cu pilonul, cu picurătoarea, cu sârma, cu tot”, a spus  Stela Strelețchi pentru TVN.

Familia Strelețchi planifica să-și vândă fructele în țările UE, așa cum au făcut și anul trecut.

„Am muncit foarte mult ca să avem la bătrânețe cu ce trăi, ca să nu plece feciorul în lume, să lucreze pe pământuri străine. Și într-o clipă, am fost ieri gospodari, iar astăzi am rămas, uitați-vă cu ce. Copacii 100% nu-s, livada 100% nu-i. Ca să curățim pământul, nouă câți ani și bani ne trebuie? Eu niciodată nu m-am adresat după ajutoare, dar acum, noi suntem…asta e șoc, asta e strășnicia lumii ce avem noi”, a adăugat Stela.

Agricultorii susțin că au investit peste 500 de mii de lei, în primul an, pentru a sădi 3.5 hectare de livadă. Acum însă, gospodarii au nevoie de peste 3 milioane de lei pentru a readuce în ordine livada, a o curăța și a sădi noi copaci.

„Am cumpărat agregate, am cumpărat tractor, cositoare, stropitori, de toate ca să avem, acum nu ne mai sunt de folos. Ca să crești un copac, ai nevoie de ani de zile să aștepți. Să muncești și să întreții, ca să facă așa mere, uitați-vă. Avem nevoie de finanțe, ca să ne ajute, să demolăm tot, să scoatem tot și să punem, să sădim altă livadă. Soțul meu a lucrat toată viața în străinătate, iar la bătrânețe ne-am gândit să rămânem aici, dar acum unde să ne ducem, ce să facem”, a mai mărturisit femeia.

Președintele raionului Edineț, Constantin Cojocari, a declarat pentru TVN că autoritățile locale au prevăzut din bugetul de rezervă puțin peste un milion de lei pentru acorda ajutor oamenilor afectați de furtună. Banii, însă, ar fi prea puțini pentru a lichida consecințele. Doar în parcul orașului furtuna a cauzat pagube de sute de mii de lei.

Agricultorii, a căror recoltă a avut de suferit în urma fenomenelor meteorologice din ultimele zile, vor primi compensații, scrie Agora. Pentru acest demers, persoanele trebuie să contacteze subdiviziunea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI din regiunea în care locuiește. Drept urmare, specialiștii vor evalua, în teren, situația și mărimea pagubelor.

Ulterior, ar urma să se întrunească Comisia Situații Excepționale a localității, care va constata posibilitatea și mărimea compensației de care ar avea nevoie agricultorul, analizând resursele existente în bugetul localității. În cazul în care Primăria nu dispune de mijloace financiare pentru acordarea despăgubirilor, Consiliile Raionale înregistrează solicitările pentru despăgubirea celor afectați.

Pentru realizarea acestor demersuri, agricultorul trebuie să dețină Procesul verbal al ședinței CSE și actul de constatare a prejudiciului.