Alertă sanitară în România. Risc major de răspândire a virusului febrei aftoase

Alertă sanitară în România. Risc major de răspândire a virusului febrei aftoase
Imagine cu carcater ilustrativ Sursa: agrointel.ro

Este alertă sanitară în România. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a tras, joi, un semnal de alarmă cu privire la riscurile majore de răspândire a virusului febrei aftoase, în contextul eliminării controalelor vamale.

Într-un comunicat, ANSVSA face apel la responsabilitate şi vigilenţă, în condițiile existenței mai multor focare de animale bolnave în regiune - patru focare în Slovacia și unul confirmat la 26 martie 2025 într-o fermă de bovine din Ungaria.

„În contextul eliminării controalelor vamale ca urmare a aderării la spaţiul Schengen, riscul epidemiologic este amplificat, motiv pentru care ANSVSA, alături de toate instituțiile cu responsabilități în domeniu, aplică măsuri ferme pentru protejarea sectorului zootehnic. În acest context, în baza Deciziei Comitetului Naţional pentru Combaterea Bolilor (CNCB) din 11 martie 2025, au fost stabilite măsuri stricte de prevenire și control, aplicabile la nivel național”, informează ANSVSA.

Începând din 11 martie, ANSVSA a interzis transporturile de animale vii, furaje, paie, compost și gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România. De asemenea, ANSVSA a impus o serie de restricții pentru produsele de origine animală, cum ar fi carne, lapte și produse din lapte.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Menționăm că autoritățile ungare au detectat un nou focar de febră aftoasă în localitatea Level, situată în partea de nord-vest a Ungariei, unde vor trebui să fie sacrificate ca măsură de precauţie circa 3.000 de bovine. Anunțul a fost făcut de Oficiul Național de Securitate a Lanțului Alimentar (NEBIH), relatează agenția EFE, citat de Agerpres.ro.

În timp ce în Slovacia, guvernul a declarat marți stare de urgență sanitară pentru întreaga țară, după ce cinci focare de febră aftoasă au fost detectate în sudul și vestul țării.

Oficiul Național de Securitate a Lanțului Alimentar (NEBIH) a avertizat că febra aftoasă se răspândește cu ușurință, chiar și prin vânt și pe distanțe lungi, în principal printre bovine, porcine, oi, capre și bivoli.