Alegeri prezidențiale în România: Cine sunt candidații înregistrați în cursa electorală
Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din România începe vineri, la ora 00:00, și se va încheia pe data de 23 noiembrie, la ora 07:00. Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România este programat pentru data de 24 noiembrie, potrivit Biroului Electoral Central al României.
Pe 24 noiembrie, românii vor avea ocazia să-și aleagă viitorul președinte dintre cei 14 candidați înscriși în competiția electorală - zece candidați reprezentând partide politice și o organizație a cetățenilor din minoritățile naționale, alături de patru candidați independenți, relatează Agerpres.
Potrivit Biroului Electoral Central al României, candidații care luptă pentru funcția de președinte sunt:
- Elena-Valerica Lasconi - Uniunea Salvați România;
- George-Nicolae Simion - Alianța pentru Unirea Românilor;
- Ion-Marcel Ciolacu - Partidul Social Democrat;
- Nicolae-Ionel Ciucă - Partidul Național Liberal;
- Hunor Kelemen - Uniunea Democrată Maghiară din România;
- Mircea-Dan Geoană - candidat independent;
- Ana Birchall - candidat independent;
- Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru - Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională;
- Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie;
- Ludovic Orban - Forța Dreptei;
- Călin Georgescu - candidat independent;
- Cristian Diaconescu - candidat independent;
- Cristian-Vasile Terheş - Partidul Național Conservator Român;
- Silviu Predoiu - Partidul Liga Acțiunii Naționale.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Alegerile pentru viitorul președinte al României sunt programate pentru data de 24 noiembrie 2024, iar cel de-al doilea tur pe 8 decembrie. Din anul 2014 și până în 2024, președinte al României a fost Klaus Iohannis. La scrutinul din 24 noiembrie 2019, când a candidat pentru al doilea mandat, aceasta a câștigat alegerile cu 66,09% din totalul voturilor valabil exprimate.
Președintele României este ales prin vot universal, pentru un mandat de cinci ani. Nicio persoană nu poate îndeplini funcția de președinte decât pentru cel mult două mandate, care pot fi și succesive.
Constituția arată că șeful statului român are rol în numirea Guvernului și poate participa la ședința de Guvern, atunci când sunt dezbătute probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situații. Președintele României este cel care promulgă legile după adoptarea lor în Parlament. Înainte de promulgare, Președintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.