Alegeri prezidențiale în România. A doua zi de votare în diasporă

Sâmbătă, 17 mai, este a doua zi de votare în diasporă pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din România. În cursa prezidențială participă candidatul partidului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan.
La ora 7:00 s-au deschis toate cele 64 de secții de votare de pe teritoriul R. Moldova. În nordul țării sunt deschise 18 secții de votare, în centrul - 38 secții de votare, dintre care 20 în orașul Chișinău, iar în sudul republicii - 8 secții.
Pentru a putea vota la alegerile prezidențiale, cetățenii români au nevoie de următoarele documente:
- Cartea de identitate;
- Cartea electronică de identitate;
- Cartea de identitate provizorie;
- Buletinul de identitate;
- Pașaportul diplomatic;
- Pașaportul diplomatic electronic;
- Pașaportul de serviciu;
- Pașaportul de serviciu electronic;
- Pașaportul simplu;
- Pașaportul simplu electronic;
- Pașaportul simplu temporar;
- Carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare).
Informații actualizate despre prezența la vot găsiți AICI.
Ieri, în prima zi de votare în diasporă, în țara noastră au votat peste 28.200 de alegători, cu peste 16 mii mai mult decât în prima zi de vot din cadrul primului tur, când s-a înregistrat o prezență de circa 11.600 de alegători. Românii din străinătate pot să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidențiale timp de trei zile. Prima și unica zi de votare în România este duminică, 18 mai.




Pe 16 mai, în prima zi de votare în străinătate, candidatul AUR la alegerile, George Simion, a acuzat Guvernul R. Moldova de fraudă electorală în al doilea tur de scrutin. În replică, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Chișinău, Daniel Vodă, a respins acuzațiile și a încurajat cetățenii cu dublă cetățenie să iasă la vot și să-și facă vocea auzită, „fără frică”.
La scurt timp, AUR a emis un comunicat oficial în care a cerut intervenția urgentă a autorităților române pentru a garanta un vot „liber, corect și netrucat” peste Prut. Ministerul Afacerilor Externe de la București (MAE) a calificat informațiile drept falsuri și „încercări grave și flagrante de manipulare a alegătorilor”.
