Alegeri prezidențiale în Polonia. Rafal Trzaskowski se va confrunta în al doilea tur cu Karol Nawrocki

Alegeri prezidențiale în Polonia. Rafal Trzaskowski se va confrunta în al doilea tur cu Karol Nawrocki
Sursa foto: Kacper Pempel / Reuters

Primarul centrist al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, se va confrunta în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Polonia cu naționalistul Karol Nawrocki. Acest lucru este raportat de Reuters, care face trimitere la rezultatele parțiale ale scrutinului, publicate în această dimineață de către Comisia Electorală din Polonia.

Potrivit sursei citate, la ora 05:52 GMT, autoritatea electorală de la Varșovia a publicat datele din 99,7% din circumscripțiile electorale provinciale, dar nu a furnizat rezultatul general.

Conform informațiilor prezentate, Trzaskowski - care candidează din partea Coaliției Civice (KO) - formațiunea liberală de guvernământ a premierului polonez Donald Tusk, și Nawrocki - susținut de partidul conservator Lege și Justiție (PiS), sunt semnificativ în fața altor candidați în 13 din cele 16 provincii (voievodate).

Un sondaj realizat de Ipsos la ieșirea de la urne l-a poziționat Trzaskowski pe primul loc, cu 31,2% din voturi, iar pe Nawrocki - pe locul doi, cu 29,7%.

După cum nota Reuters anterior, dacă rezultatul va fi confirmat după numărarea tuturor voturilor, Trzaskowski și Nawrocki se vor înfrunta în turul doi pe 1 iunie, scrutin care va determina dacă Polonia va rămâne pe calea pro-europeană trasată de premierul liberal Tusk sau se va apropia de admiratorii naționaliști ai președintelui american Donald Trump.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În Polonia, președintele are puterea de a respinge legi prin veto. O victorie a lui Trzaskowski în al doilea tur ar permite guvernului condus de Donald Tusk să implementeze o agendă care include anularea reformelor judiciare introduse de partidul Lege și Justiție (PiS), despre care criticii spun că au subminat independența instanțelor. În cazul în care câștigă Nawrocki, impasul care a existat de când Tusk a devenit prim-ministru în 2023 ar trebui să continue, explică Reuters. Până acum, președintele aliat al PiS, Andrzej Duda, a împiedicat eforturile lui Tusk.

Potrivit Agerpres, formațiunea PiS a condus guvernul polonez opt ani la rând și a fost în tot acest timp în conflict permanent cu Bruxellesul din cauza politicilor conservatoare și suveraniste care i-au adus din partea Comisiei Europene acuzații de încălcare a „statului de drept”, în special pentru reformele din justiție și refuzul de a recunoaște întâietatea dreptului UE și a deciziilor Curții de Justiție a UE (CJUE) în fața dreptului polonez și a deciziilor instanțelor poloneze.

Intrat în opoziție după ce a pierdut majoritatea în urma alegerilor din octombrie 2023, partidul Lege și Justiție duce de atunci o luptă politică cu noua coaliție a premierului liberal pro-european Donald Tusk ce are ca principale mize justiția și presa. După preluarea puterii, guvernul lui Tusk a făcut o prioritate din a aduce în instanță miniștri și oficiali ai fostului executiv, astfel încât aceștia să răspundă pentru ceea ce actualul prim-ministru susține că ar fi practici corupte și contrare statului de drept.