Agricultorii anunță că au ajuns la un numitor comun cu autoritățile și băncile comerciale. Detalii de la Forța Fermierilor

Agricultorii anunță că au ajuns la un numitor comun cu autoritățile și băncile comerciale. Detalii de la Forța Fermierilor
Sursa foto: maia.gov.md

Asociația „Forța Fermierilor” anunță că Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și băncile au acceptat creditarea garantată, în cadrul noii runde de negocieri. Potrivit Asociației, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) nu a prezentat scrisoarea care ar urma să fie expediată Bruxelles-ului.

„Probabil, mecanismul respectiv se va aplica din 15 martie. Este vorba despre un credit pentru mijloace circulante pe o perioadă de maximum 60 de luni, perioada maximă de grație - 12 luni. Garanția statului de 80% pentru suma maximală de 1,6 milioane lei. În acest plafon nu intră cele 500 de mii în cadrul proiectului creditului de urgență. Este un produs permanent de creditare, aplicat pentru toți fermierii cu rulaj anual până la 50 milioane de lei, indiferent de domeniul de producere, nu doar cereale. Am convenit că va fi aprobată legea care ar interzice sustragerea de către creditori a celor 500 de mii, acordate în cadrul primului credit de urgență. Am abordat și problema celor care au conturi blocate de creditori sau de FISC. Ne-au promis că vor identifica o soluție în cadrul acestui proiect de lege. Vedem dacă și cum vor funcționa aceste două mecanisme de creditare. Toate cele șase bănci le-au acceptat”, a anunțat Asociația.

În același timp, solicitările referitoare la acordarea compensațiilor minimale și rambursare necondiționat a TVA au fost respinse. Concomitent, Asociația a spus că fermierii vor monitoriza atent dacă mecanismele de creditare vor funcționa și după 15 martie vor anunța despre acțiunile ce urmează.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Fermierii din R. Moldova au protestat mai multe zile la rând, cerând ajutor din partea statului pentru producătorii de cereale afectați de crizele din ultimii ani. Aceștia au blocat mai multe trasee din țară, inclusiv drumul de acces spre punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița, și au cerut discuții cu conducerea țării.

După mai multe zile de proteste, fermierii au reușit să discute cu prim-ministrul și ministrul Agriculturii, care le-au prezentat un mecanism de susținere - Creditul Agricol de Urgență. Potrivit premierului Dorin Recean creditele vor putea fi accesate „la condiții foarte avantajoase”, iar banii vor putea fi folosiți imediat pentru motorină, fertilizanți, piese de schimb și tot ce au nevoie acești agricultori pentru lucrările în câmp din perioada următoare.

Șeful Cabinetului de miniștri a declarat că până pe 15 martie vor fi aprobate modificări la lege pentru a scăpa unii agricultori de executarea silită din partea băncilor.

O nouă rundă de negocieri dintre fermierii protestatari și guvern. Ce subiecte vor fi abordate
Agricultorii protestatari și reprezentanții statului urmează să se întâlnească vineri, 1 martie, pentru a continua discuțiile despre problemele enumerate de producătorii de cereale și a identifica anumite soluții, pentru a-i ajuta pe aceștia să depășească probleme financiare. Ședința urmează să aibă…