Agricultorii amenință cu noi proteste: „Bătaie de joc față de oamenii care hrănesc țara”

Agricultorii amenință cu noi proteste: „Bătaie de joc față de oamenii care hrănesc țara”
Sursa foto: Facebook/Asociația Forța Fermierilor

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au declarat că își rezervă dreptul de a protesta cu tehnică agricolă și de a bloca traseele naționale, în cazul în care „tentativele asociației vor fi din nou ignorate”. Fermierii au spus că în următoarele zile vor întreprinde toate eforturile pentru a avea o discuție „cu demnitarii-factori de decizie pe revendicările” înaintate, transmite NewsMaker.

Forța Fermierilor a declarat că agricultorii și membrii Asociației „au rămas profund indignați de comportamentul arogant al reprezentanților Guvernului în raport cu producătorii agricoli, care ieri au venit la ușa executivului”.

„Propunerea, care ne-a fost transmisă prin intermediul polițiștilor privind înscrierea la audiență la prim-ministru, nu este altceva decât bătaie de joc față de oameni, care hrănesc țara și prin impozitele lor achită salariile demnitarilor de stat, inclusiv cele dublate recent”, se arată într-o declarație a Asociației, din 15 august.

Asociația a menționat că „cele două Regulamente privind alocarea compensațiilor și repartizarea motorinei, care au fost aprobate la ultima ședința cabinetului de miniștrii sub presiunea agricultorilor protestatari, prevăd un sprijin, care nu acoperă nici 25 procente din pierderile fermierilor la culturile de prima grupă, ținând cont de prețurile actuale derizorii, și care va fi acordat doar pentru o parte din fermieri veritabili”.

Totodată, Asociația Forța Fermierilor, citată de NewsMaker, declară că „din cauza tergiversării procedurilor de aprobare, acest ajutor va ajunge la producători agricoli în cel mai bun caz la începutul lunii octombrie”.

„Atenționăm că decizia privind alocarea celor 200 mln lei din Fondul de intervenții pentru compensații încă nu există, precum și nu se cunoaște când ajunge motorina din România”, a mai declarat Asociația.

În acest context, reprezentanții Asociației au menționat că au solicitat „o discuție complexă cu prim-ministrul și cu ministrul agriculturii despre situația actuală pe piața cerealelor și oleaginoaselor”.

„În următoarele zile organizația noastră va întreprinde toate eforturile posibile pentru a avea discuția cu demnitarii-factori de decizie pe revendicările noastre. Însă, dacă toate tentativele asociației din nou vor fi ignorate, ne rezervăm dreptul să recurgem la alte acțiuni de protest cu tehnica agricolă cu blocarea traseelor naționale. Nu este deloc bine când ai nevoie să blochezi drumuri pentru să fii măcar ascultat de cei, la care le plătești salarii, dar fermierii sunt în starea de disperare și nu văd altă ieșire, atunci când Guvernul este surd și mut”, au anunțat reprezentanții Asociației.

Pe 14 august, fermierii au organizat un protest în fața Guvernului, în cadrul căruia au cerut îndeplinirea mai multor cerințe pentru a ajuta producătorii agricoli mici și mijlocii să depășească criza din domeniu.

În timp ce agricultorii protestau în fața Guvernului, miniștrii au aprobat, în cadrul ședinței din 14 august, două proiecte pentru sprijinul agricultorilor care au suferit din cauza secetei. Primul proiect prevede alocarea unui ajutor unic din partea statului pentru circa 3.000 de fermieri. De asemenea, Guvernul a aprobat și Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022.