Agricultorii afectați de intemperiile din vara anului 2023 pot solicita ajutor financiar până pe 15 martie

Agricultorii afectați de intemperiile din vara anului 2023 pot solicita ajutor financiar până pe 15 martie
Sursa foto: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare 

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță că 15 martie 2024 este data limită de depunere a cererilor de acordare a ajutorului financiar pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023 .

Potrivit AIPA, din Fondul de intervenție al Guvernului sunt alocate 50 de milioane de lei pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate ca urmare a:

  • secetei din anul 2023 la cultura porumbului;
  • furtunile și ploile cu grindină din 25 iulie 2023 la mijloacele fixe (plantațiile pomicole sau sere) din raionul Edineț.

Ajutorul financiar  se acordă în cazul în care, potrivit actelor de constatare, seceta a afectat cel puțin 60% din recolta culturii de porumb sau furtuna a distrus mijloacele fixe care nu pot fi reabilitate.

În scopul obținerii ajutorului financiar, solicitantul trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • să dețină actul de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole/mijloacelor fixe de calamitățile naturale din anul 2023;
  • să dispună de cont bancar în monedă națională;
  • să dispună de Raportul statistic nr. 4-AGR „Totalurile semănatului pentru recoltă” pentru cultivatorii de porumb, înregistrat la organul teritorial pentru statistică, până la 3 iunie 2023 (excepție fiind solicitanții care gestionează o suprafață de teren agricol mai mică de 10 ha și solicitanții de ajutor pentru distrugerea mijloacelor fixe de producție);
  • să aibă termenul de funcționare utilă neexpirat pentru plantațiile multianuale, conform Catalogului mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 941/2020;
  • să fie inclus în scrisoarea Direcției agricultură, relații funciare și cadastru Edineț, adresată Guvernului (nr. 2 din 16 ianuarie 2024).

Regulamentul și actele necesare pentru depunerea cererii de acordare a ajutorului financiar le găsiți pe pagina oficială web a AIPA.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Seceta din vara anului 2023 și-a lăsat amprenta asupra culturilor de câmp din R. Moldova. Cele mai mari pagube le-au înregistrat fermierii care cultivă floarea-soarelui și porumbul.

De asemenea, în urma furtunii puternice din vara anului 2023, au fost afectate mai multe terenuri de culturi agricole și livezi, în special în zona de nord a țării.