Agenții economici pot depune cereri pentru a beneficia de compensații la energia electrică

Agenții economici pot depune cereri pentru a beneficia de compensații la energia electrică
Imagine cu caracter ilustrativ

Din data de 3 februarie, agenții economici pot depune cereri pentru compensații la energia electrică. Guvernul va compensa 50% din creșterea tarifului la energia electrică pentru o perioadă de 3 luni (ianuarie, februarie și martie 2025), potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale din 27 ianuarie 2025.

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării precizează că sunt eligibili pentru compensații producătorii și procesatorii agricoli și întreprinderile din industria prelucrătoare (nemijlocit cei implicați în procesul de producere).

Activitățile de bază ale agenților economici care pot beneficia de compensații sunt descrise în Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM-2), după cum urmează:

  • Agricultură, silvicultură și pescuit (01.11 – 01.64, cu excepția 01.15): Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase; Cultivarea orezului; Cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor şi tuberculilor; Cultivarea trestiei de zahăr; Cultivarea plantelor pentru fibre textile; Cultivarea altor plante din culturi nepermanente; Cultivarea plantelor din culturi permanente; Cultivarea plantelor pentru înmulțire; Creşterea animalelor; Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor; Activități auxiliare pentru producția vegetală; Activități auxiliare pentru creșterea animalelor. Activități după recoltare. Pregătirea seminȚelor în vederea însămînțării.
  • Industria prelucrătoare (10.11 – 23.20, cu excepția 10.41; 10.42; 11.01-12.00; 18.20-19.20; 20.30-20.59): Producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne; Prelucrarea și conservarea peștelui; Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor; Fabricarea produselor lactate; Fabricarea produselor de morărit, a amidonului și produselor din amidon; Fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase; Fabricarea zahărului; Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei și a produselor zaharoase; Prelucrarea ceaiului și cafelei; Fabricarea condimentelor și ingredientelor; Fabricarea de mâncăruri preparate; Fabricarea preparatelor alimentare omogenizate și alimentelor dietetice; Fabricarea altor produse alimentar; Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor; Fabricarea produselor și articolelor textile; Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte; Fabricarea încălțămintei; Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite; Fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie; Tipărire și activități de servicii conexe tipăririi; Fabricarea substanțelor şi a produselor chimice; Fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice; Fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice; Fabricarea altor produse din minerale nemetalice.

Informații detaliate despre activitățile de bază ale agenților economici care pot beneficia de compensații găsiți AICI.

Un alt criteriu important de eligibilitate pentru agenții economici este ca în anul 2024, cheltuielile pentru energia electrică să fi reprezentat cel puțin 3% din veniturile întreprinderii.

Cererea de depunere a compensației la energia electrică se completează online, în aplicația EVO sau pe portalul MCabinet, unde este disponibil un nou modul – COMPENSAȚII. Tot aici, poate fi urmărit statutul cererilor: de la transmitere, la aprobare și plată.

Pentru completarea cererii, agentul economic va avea nevoie de următoarele informații:

  • Numărul facturii de la furnizor și NLC
  • Seria, numărul și data facturii în cazul în care nu dispuneți de NLC și v-a fost refacturat consumul de energie electrică
  • Cantitatea consumată de energie electrică.Termenul limită de depunere a cererii este de 10 zile, de la data emiterii facturii pentru energia electrică.

Regulamentul privind modul de compensare poate fi găsit AICI. Compensația va fi transferată direct în contul bancar al întreprinderii, pe baza datelor furnizate în cererea de aplicare.

Mai multe companii din sectorul alimentar vor beneficia de compensații la energia electrică
Mai multe companii din sectorul agroalimentar al R. Moldova vor beneficia de compensații pentru energia electrică. Prioritate vor avea firmele care produc alimente, precum și cele din industria prelucrătoare. Sprijinul este anunțat în contextul majorării, din 10 ianuarie, a tarifelor la energia elec…