joi, 24 iulie, 2025
  • USD
  • EUR
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a emis primul certificat fitosanitar electronic prin sistemul ePhyto
Captură de ecran: ANSA / YouTube

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a emis primul certificat fitosanitar electronic prin sistemul ePhyto

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că a emis, pe 22 iulie, primul certificat fitosanitar electronic prin intermediul hub-ului global ePhyto IPPC (Convenția Internațională pentru Protecția Plantelor), gestionat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Potrivit ANSA, această acțiune simbolizează integrarea operațională deplină a R. Moldova în sistemul internațional ePhyto și marchează trecerea de la documentele pe suport de hârtie la un sistem digital, securizat și recunoscut la nivel global.

Sistemul ePhyto facilitează schimbul digital de certificate fitosanitare între autoritățile naționale din diferite țări, reducând semnificativ riscurile asociate documentelor tipărite, eliminând posibilitatea de falsificare și accelerând procesele de export și import.

Până în prezent, peste 130 de țări din întreaga lume sunt implicate în inițiativa ePhyto, dintre care peste 80 sunt deja conectate activ la hub-ul IPPC.

Certificatul fitosanitar

Certificatul fitosanitar este un document oficial, care atestă că plantele, produsele vegetale și mărfurile conexe supuse regimului de carantină fitosanitară, pentru export/reexport, îndeplinesc cerințele fitosanitare ale țării de destinație.

Organismul de control fitosanitar emite certificate fitosanitare dacă statele importatoare impun o astfel de cerință. Anual, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor emite peste 30 mii certificate fitosanitare pentru exportul produselor vegetale în țările partenere.

Potrivit reprezentanților ANSA, integrarea în rețeaua ePhyto consolidează poziția R. Moldova ca stat orientat spre inovație, care adoptă soluții digitale de ultimă generație pentru a-și proteja economia agricolă și a facilita accesul produselor sale pe piețele externe.

Pentru operatorii economici, reforma dată înseamnă reducerea birocrației, economie de timp și costuri, precum și un avantaj competitiv semnificativ în comerțul internațional.