Africa de Sud intenționează să interzică creșterea leilor pentru vânătoare

Africa de Sud intenționează să interzică creșterea leilor pentru vânătoare
Sursa foto: phys.org

Ministrul sud-african al mediului a prezentat miercuri un plan de interzicere treptată a creșterii leilor pentru vânătoare, în contextul în care țara din sudul Africii încearcă să își refacă reputația în ceea ce privește conservarea faunei sălbatice, scrie AFP.

Practica de a crește lei pentru ca mai apoi să fie împușcați de vânători bogați, care plătesc de obicei mii de dolari americani este detestată de mult timp de apărătorii pentru drepturile animalelor. Vânătorii sunt de obicei cetățeni străini și deseori aceștia își iau acasă „trofee” de vânătoare.

Guvernul sud-african își anunțase deja în 2021 intenția de a interzice creșterea leilor destinați vânătorii, iar o comisie ad-hoc a lucrat la această problemă în ultimii doi ani.

„Comisia a recomandat închiderea sectorului de creștere în captivitate, inclusiv de ținere a leilor în captivitate, precum și utilizarea leilor captivi în scopuri comerciale”, a declarat ministrul Barbara Creecy în cadrul unei conferințe de presă la Cape Town.

Înainte de interzicerea totală, crescătorii vor avea la dispoziție până la doi ani pentru a se retrage voluntar din acest sector și a se reorienta.

Consiliul de Miniștri al Africii de Sud a aprobat săptămâna trecută ideea unei eliminări progresive a sectorului de creștere a leilor și rinocerilor. Dar această închidere, care trebuie însă să fie transpusă în lege, este puternic contestată de reprezentanții sectorului profitabil al crescătorilor de animale, iar textul ar putea fi îndelung dezbătut.

În Africa de Sud, între 8.000 și 12.000 de lei trăiesc în circa 350 de ferme, potrivit estimărilor organizațiilor de protecție a animalelor, care denunță în mod regulat condițiile în care animalele sunt ținute în captivitate.

Doar circa 3.500 de lei trăiesc în sălbăticie în această țară, potrivit ONG-ului Endangered Wildlife Trust, cu sediul în Africa de Sud.

Africa de Sud găzduiește, de asemenea, circa 80% din populația mondială de rinoceri și are peste 300 de crescători. Cornul de rinocer este apreciat în Asia pentru presupusele sale proprietăți terapeutice, iar braconajul decimează specia.