Acord politic cu Austria: Din martie 2024, România va intra în spațiul Schengen

Acord politic cu Austria: Din martie 2024, România va intra în spațiul Schengen
Sursa foto: ElsvanderGun/Getty Images 

Ministerul Afacerilor Interne al României a anunțat, miercuri seara,  27 decembrie, că a ajuns la un acord politic cu ministerele din Austria și Bulgaria pentru extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria cu frontierele aeriene și maritime începând cu martie 2024. Potrivit anunțului, pe 28 decembrie continuă discuțiile asupra proiectului de decizie care să încorporeze juridic respectivul acord politic.

Intrarea în spațiul Schengen s-ar face printr-o formulă etapizată - mai întâi cu frontierele aeriene și maritime, urmând ca pe parcursul anului să aibă negocieri pentru intrarea în zona de liberă circulație și cu frontierele terestre.

„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, precum și discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin.

În consecință, pe parcursul zilelor de 26 și 27 decembrie au avut loc discuții pe canale diplomatice, între ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic. Aceste discuții vor continua pe 28 decembrie 2023. Materializarea acordului politic într-o decizie presupune acordul tuturor Statelor Membre UE, demers procedural care se va continua și pe 28 decembrie 2023”, a anunțat Ministerul de Interne al României într-un comunicat.

În prezent, spațiul Schengen cuprinde 23 de țări din UE și 4 țări din afara acesteia.

Toate statele UE fac parte din Schengen, cu patru excepții: Irlanda care a ales să nu devină membră, și Bulgaria, Cipru și România. Patru țări din afara UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein – au aderat, de asemenea, la spațiul Schengen.

Începând din iunie 1985, spațiul Schengen le permite cetățenilor să călătorească și întreprinderilor să își desfășoare activitatea fără controale la frontiere.