Acord între mai multe state NATO, inclusiv România, pentru cumpărarea a 1.000 de rachete Patriot

Acord între mai multe state NATO, inclusiv România, pentru cumpărarea a 1.000 de rachete Patriot
Sursa foto: nato.int

Alianța Nord-Atlantică a anunțat miercuri, 3 ianuarie, că divizia sa de achiziții urmează să sprijine un grup de țări membre, printre care Germania, Olanda, România și Spania, cu un contract pentru achiziționarea a până la 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot.

Agenția de achiziții a NATO a precizat că producția europeană de rachete pentru sistemele Patriot va fi extinsă.

„Achizițiile multinaționale consolidate în spiritul Inițiativei europene de scut aerian (ESSI) oferă economii de scară și sprijină extinderea capacității de producție a noilor rachete GEM-T pentru a satisface cererea în creștere”, precizează NATO într-un comunicat.

Contractul de producție și livrare, cu o valoare estimată de circa 5,5 miliarde de dolari, intervine într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o campanie de bombardamente intense din partea Rusiei asupra orașelor și infrastructurilor sale, notează AFP, citată de Agerpres.

Scopul este de a crește producția în Europa de astfel de rachete pentru a contracara atacurile aeriene și cu rachete balistice, potrivit unui comunicat al NSPA, agenția NATO responsabilă de achiziții și sprijin pentru forțele armate.

„Salut acest anunț oportun al aliaților. Creșterea producției noastre de muniție este esențială pentru securitatea Ucrainei și a noastră”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

SUA și Germania au trimis deja rachete Patriot Ucrainei pentru a o ajuta să contracareze atacurile rusești asupra orașelor și infrastructurilor sale. Aceste livrări au epuizat parțial stocurile, iar SUA s-au văzut constrânse să ceară altor țări, între care și Japonia, să ajute la refacerea lor.

„Europa va produce singură 1.000 de rachete Patriot. Aceasta demonstrează un lucru - cooperarea europeană permite obținerea de succese concrete”, a declarat titulara Ministerului olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a cărei țară face parte din grupul respectiv de țări, alături de Germania, Spania și România, notează AFP.

Rachetele Patriot au un cost estimativ de aproximativ patru milioane de dolari bucata, dar contractul acoperă de asemenea furnizarea de piese de schimb și întreținerea, mai adaugă agenția franceză de presă, citată de Agerpres.

Sistemele de apărare aeriană Patriot pot fi folosite pentru apărarea împotriva avioanelor, elicopterelor și rachetelor, interceptându-le la distanțe mari. În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, NATO a desfășurat baterii de rachete Patriot pentru a-și proteja aliații de pe flancul său estic. Aliații NATO au livrat, de asemenea, sisteme Patriot Ucrainei și s-au angajat să consolideze în continuare apărarea Ucrainei.