Accesul școlilor din R. Moldova la servicii de alimentare cu apă și sanitație: Probleme și soluții

Accesul școlilor din R. Moldova la servicii de alimentare cu apă și sanitație: Probleme și soluții
Imagine simbol

Copiii și elevii din încă 142 de instituții de învățământ din R. Moldova vor avea acces la blocuri sanitare sigure, amplasate în interior. Cu toate acestea, potrivit experților, în prezent, multe școli care dispun de condiții mai bune se confruntă cu limitări în materie de săpun, hârtie igienică și instalații sau prosoape pentru uscarea mâinilor. Declarațiile în acest sens au fost făcute vineri, 2 februarie, în cadrul unui eveniment de informare privind accesul școlilor la servicii de alimentare cu apă, sanitație și igienă.

Anul trecut, au fost alocate 25 milioane de lei pentru instituțiile de învățământ care au nevoie de blocuri sanitare pe interior și pentru renovarea acestor blocuri. Din suma totală, au fost valorificate 17 milioane, iar 21 de instituții au beneficiat de proiecte. În anul 2024, potrivit autorităților, urmează o intervenție mult mai mare și mai ambițioasă.

Astfel, au fost selectate 125 instituții de învățământ, care, cu ajutorul UNICEF, vor beneficia de intervenții în blocurile sanitare: o parte cu crearea blocurilor pe interior, iar alta -  cu renovarea blocurilor existente, ca acestea să corespundă unor standarde minime. Alte 17 instituții de învățământ din țară vor beneficia de suport și intervenții prin intermediul ajutorului acordat de către Banca Mondială. Conform estimărilor responsabililor de proiect, lucrările ar urma să fie finalizate până la începutul anului 2025

„Încă avem blocuri sanitare în exterior și aici avem două situații: avem școlile care nu au nimic în interior, fie din considerentul clădirii foarte vechi, fie că au fost distruse în timp, fie că nu au apă centralizată sau apă pompată în interiorul clădirii. Dar avem și școli care au anumite dificultăți în administrarea blocurilor din interior sau fie nu sunt suficiente și continuă să le utilizeze pe cele din exterior”, a menționat experta națională Corina Andronic, analizând datele transmise instituțiile de învățământ care au completat chestionatul propus de Ministerul Educației și Cercetării.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Deși R. Moldova a trecut prin perioada pandemică, în care populației i s-a reamintit constant de necesitatea de a respecta normele de igienă și a spăla mâinile, în țară mai există instituții sau școli care fie nu au suficiente lavoare, fie aceste nu sunt amplasate acolo unde este necesar.

„Multe școli care au completat formularul dispun de blocuri interior și au suficiente cabine, dar se confruntă cu anumite limitări în materie de săpun pe toată durata anului școlar, oferirea de instalații sau prosoape pentru uscarea mâinilor. [...] La capitolul hârtiei igienice sunt foarte puține școli care și-o permit”, a conchis Corina Andronic.

Directorul Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL), Mihai Croitoru, a anunțat că pe parcursul lunii februarie va fi lansată noua ediție a programului „Satul european”, prin intermediul căruia vor fi create condiții și blocuri sanitare în mai multe instituții de învățământ.

„Anul trecut am avut peste 900 de proiecte în implementare prin programul național „Satul european”, inclusiv 21 de proiecte cu suportul MEC - blocurile sanitare. Anul acesta avem un program mult mai ambițios, deoarece ne propunem lansarea concursului luna aceasta și imediat după aprobarea ghidului o să demareze concursul în patru etape”, a precizat directorul Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL), Mihai Croitoru.
100 de școli primare, gimnazii și licee pot beneficia de suport pentru renovarea și construcția blocurilor sanitare
100 de școli primare, gimnazii și licee din țară vor beneficia de suport complet pentru îmbunătățirea condițiilor de asigurare cu apă și sanitație. Instituțiile de învățământ general pot depune cereri de proiecte pentru renovarea sau construcția blocurilor sanitare până la finele lunii octombrie. „…
În 2025, în R. Moldova vor mai exista școli fără blocuri sanitare în interior
În anul 2025, în R. Moldova vor mai rămâne instituții de învățământ cu un număr mic de elevi, în care nu vor exista blocuri sanitare în interior. Ministrul Educației, Dan Perciun, spune că în 2024 va fi alocată suma de 143 de milioane de lei pentru renovarea sau construcția blocurilor