A șasea noapte de proteste în Georgia după suspendarea negocierilor de aderare la UE

A șasea noapte de proteste în Georgia după suspendarea negocierilor de aderare la UE
Sursa foto: Paper Kartuli/Telegram

Sute de manifestanți s-au adunat din nou, marți seara, în centrul orașului Tbilisi, pentru a șasea zi consecutiv, pentru a protesta împotriva deciziei guvernului de a suspenda negocierile de aderare la UE. Protestatarii au lansat focuri de artificii spre ofițerii de poliție, iar forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Decizia Guvernului de la Tbilisi de a renunța la negocierile de aderare la UE până în 2028 și de a refuza orice sprijin bugetar din partea Bruxellesului a provocat proteste masive la Tbilisi și în alte orașe georgiene. Marți seara, sute de manifestanți au iești din nou în stradă, pentru a șasea zi consecutiv.

Protestatarii au lansat focuri de artificii spre ofițerii de poliție, potrivit unor imagini video publicate de Эхо Кавказа. Protestul s-a încheiat miercuri dimineața, aproximativ la ora 7:00, după ce poliția a folosit, din nou, gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

După alegerile legislative din 26 octombrie, câștigate de partidul de guvernământ Visul Georgian, Guvernul de la Tbilisi a anunțat că renunță la negocierile de aderare la UE până în 2028 și refuză orice sprijin bugetar din partea Bruxellesului.

Relațiile Georgiei cu Bruxelles-ul s-au deteriorat brusc în ultimele luni, pe fondul acuzațiilor UE de autoritarism și tendințe pro-rusești. UE a declarat deja că cererea Georgiei este înghețată.

Partidele de opoziție cer organizarea unor alegeri parlamentare noi, la fel ca președinta Salome Zurabișvili, care a anunțat că va refuza să renunțe la mandatul său, care se încheie la sfârșitul anului, dacă nu se organizează noi alegeri legislative.

Între timp, partidul Visul Georgian a prezentat candidatura deputatului Mihail Kavelașvili, un fost fotbalist, pentru postul de șef al statului. Acesta urmează a fi ales pe 14 decembrie, de un colegiul electoral, format din 150 de deputați ai parlamentului și 150 de delegați din regiuni.