„A fost o chestiune de securitate națională”. Nicușor Dan, despre interdicția aplicată lui Ion Ceban

Președintele României, Nicușor Dan, a venit cu un prim comentariu în privința interdicției aplicate primarului capitalei R. Moldova, Ion Ceban. În cadrul unei conferințe de presă susținută în această dimineață la Palatul Cotroceni, liderul de la București a precizat că măsura nu a fost discutată în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), dar a fost luată în urma unei evaluări privind securitatea națională a României.
„Nu s-a discutat în ședința CSAT, însă există și alte mecanisme prin care statul român reacționează când observă amenințări la adresa securității sale naționale. Unul din aceste mecanisme a fost accesat în cazul domnului Ceban. Acesta este motivul din care nu putem face mai multe comentarii”, a declarat Nicușor Dan.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Întrebat de jurnaliștii români cum se explică faptul că mai mulți înalți demnitari români, inclusiv fostul premier, Marcel Ciolacu, au avut în ultimii ani mai multe întâlniri cu Ion Ceban, Nicușor Dan a răspuns în felul următor:
„Asta nu se va întâmpla în următorii cinci ani. A fost o chestiune de securitate națională. Asta este tot ce pot să vă spun. O evaluare de securitate națională în privința domniei sale”.

Amintim că, miercuri, 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, precum și alți doi cetățeni ai R. Moldova, au primit interdicția de a intra pe teritoriul României, măsura fiind o interdicție de acces în spațiul Schengen.
Diplomația română a invocat că decizia a fost luată „din motive ce țin de considerente de siguranță națională”. Ulterior, ministra de Externe a României, Oana Țoiu, a declarat într-o emisiune de la postul român de televiziune B1 TV că decizia (sau solicitarea) a aparținut României și a fost luată pe 9 iulie.
Ion Ceban s-a arătat convins de faptul că solicitarea de aplicare a interdicției a venit de la Chișinău, din partea președintei Maiei Sandu. Mai mult, acesta a declarat că decizia ar reprezenta rezultatul unei „înțelegeri” între Maia Sandu și omologul său român, Nicușor Dan. Potrivit Teleradio-Moldova, șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, a calificat acuzațiile lui Ion Ceban ca fiind „politice”.

De menționat că în spațiul public și în presă s-a vehiculat că celelalte două persoane a căror intrare a fost interzisă în UE sunt jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev, în prezent lider al partidului „Viitorul Moldovei”.
Pe 11 iulie, Natalia Morari a confirmat informația. Într-o reacție publică, Vasile Tarlev a anunțat că nici el și nici echipa sa nu au primit vreo notificare oficială.