FOTO/ A fost inaugurat postul vamal Sculeni, modernizat și reconstruit cu sprijinul României și UE
Astăzi a fost inaugurat punctul de trecere a frontierei Sculeni, modernizat și reconstruit în cadrul Proiectului RMCO, finanțat de UE și co-finanțat de guvernele de la Chișinău și București. Autoritățile estimează că, odată cu redeschiderea părții de intrare, capacitatea postului unde se atestă cel mai mare trafic ar trebui să crească cu 75%.
La eveniment a participat ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova - Jānis Mažeik, ambasadorul României în R. Moldova - Cristian-Leon Țurcanu, ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros, ministrul Finanțelor Petru Rotaru, șefii Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră, precum și conducerea Autorității Vamale Române și a Poliției de Frontieră Române.
„Lucrările au fost efectuate într-un termen record. Din start, ne-a părut o misiune imposibilă. [...] Este practic o construcție nouă a postului vamal, întrucât din postul vamal vechi a a rămas doar o clădire și acoperișul. În rest, totul a fost reconstruit practic din nou, inclusiv a fost extinsă suprafața, de la 2,3 ha la 4,9 ha”, a declarat directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan.
Potrivit Serviciului Vamal, în cadrul proiectului a fost modernizată clădirea administrativă, au fost construite noi pavilioane, platforme de scanare și încă șase piste de control vamale. Totodată, a fost betonată o porțiune de circa 10.000 metri pătrați de drum, a fost construit sistemul de aprovizionare cu gaze lichefiate, rețelele exterioare de alimentare cu apă și canalizare, dar și sistemul de iluminare exterioară.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Postul vamal Sculeni a fost dotat cu sistem staționar de scanare X-ray a mărfurilor și mijloacelor de transport, sistem de supraveghere video și panouri informative pentru călători, care vor difuza informații pentru călători privind noua legislație vamală și regulile de traversare a frontierei.
„Sunt create toate condițiile pentru a efectua controale amănunțite și aprofundate, în dependență de necesitate, în așa fel ca acestea să nu afecteze cumva fluxul general care traversează frontiera de stat. Știm foarte bine că punctul de trecere vechi nu avea tocmai cele mai bune condiții. Respectiv, confortul care este asigurat angajatului permite creșterea calității serviciilor, reduce din presiunea psihologică și din epuizarea acestora”, a declara șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Gălușcă.
Lucrările de modernizare au fost realizate în cadrul Programului Operațional Comun România - R. Moldova 2014-2020. Bugetul proiectului a fost circa 8,2 milioane euro, dintre care 3,2 milioane euro au fost oferiți de Uniunea Europeană, iar 5 milioane euro - contribuția Guvernului R. Moldova.