A decedat renumitul academician Gheorghe Paladi

A decedat renumitul academician Gheorghe Paladi
Sursa foto: Primăria municipiului Chișinău

A decedat academicianul și medicul obstetrician-ginecolog Gheorghe Paladi. Anunțul a fost făcut de către fostul șef al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS) din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă.

Gheorghe Paladi a murit astăzi, 13 mai, la doar cinci zile după ce împlinise 96 de ani. Slujba de pomenire și ceremonia de rămas bun va avea loc vineri, 16 mai, la Mănăstirea „Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron” (Biserica Ciuflea), iar înmormântarea va fi la Cimitirul Catolic din strada Trandafirilor 11 din capitală.

Potrivit necrologului publicat de Boris Gîlcă, Gheorghe Paladi a făcut parte din ce-a de-a doua „promoție de aur” (anul 1951) a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, actualmente Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

„Academicianul Gheorghe Paladi a fost și rămâne patriarhul Școlii de obstetrică și ginecologie, unul dintre primii savanți-fondatori ai sistemului contemporan de ocrotire a sănătății mamei și copilului. Ideea fondării Institutului de Cercetări Științifice în Domeniul Ocrotirii Sănătății Mamei și Copilului (ICȘDOSMC) a fost lansată încă la mijlocul anilor 1960 ai secolului trecut de către Nicolae Testemițanu și Gheorghe Paladi (pe atunci obstetrician-ginecolog principal la Ministerul Sănătății), care au „plămădit” împreună strategia de dezvoltare a serviciului de obstetrică și ginecologie în republică”, a scris fostul șef al DGAMS.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Devenind academician în 1993, iar în perioada 1994-1999 fiind coordonator al Secției Științe Medicale a Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Gheorghe Paladi a organizat Centrul Științific de Cercetări Medicale și Sociodemografice ale Familiei pe lângă AȘM. Ulterior, acesta a fost transformat, prin reorganizare, în Centrul de Cercetări Demografice.

Gheorghe Paladi a fost deținător al mai multor brevete de invenție, fiind membru de onoare al Societății Medicilor Obstetricieni-Ginecologi din România, al Comitetului Executiv al Societății de Psihologie și Medicină Perinatală, al Asociației Europene a Obstetricienilor și Ginecologilor. De asemenea, a fost membru al Academiei de Științe din New York, al Uniunii Internaționale Științifice pentru Studierea Populației, și laureat al Premiului de Stat în Domeniul Științei și Tehnicii (2001).

Ilustrul savant a primit și mai multe distincții de stat: Om Emerit în Științe (1978); Ordinul Republicii (1999); Medalia Nicolae Testemițanu (2004); Medalia Academiei de Științe a Moldovei Dimitrie Cantemir (2004); Diploma de Excelență a Societății de Obstetrică-Ginecologie din România (2005).

Prin decizia Consiliului Municipal și Primăriei Chișinău din 9 iunie 2020, Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din capitală a fost redenumit în numele academicianului Gheorghe Paladi. Ulterior, la 22 decembrie 2022, la intrarea instituției spitalicești a fost inaugurat bustul academicianului.