A crescut numărul de custodii instituite oficial pe copiii a căror părinți sunt plecați peste hotare. Date oficiale

A crescut numărul de custodii instituite oficial pe copiii a căror părinți sunt plecați peste hotare. Date oficiale
Sursa foto: pixelshot

Numărul de custodii instituite oficial pe copiii a căror părinți sunt plecați peste hotare a crescut, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS). Potrivit instituției, până în prezent, acești copii erau lăsați informal în grija rudelor, fără responsabilitate juridică și fără nicio formă de protecție.

Datele MMPS arată că la sfârșitul anului 2022, doar 44% din copiii cu părinții plecați erau în custodie, iar la sfârșitul anului 2023 – 48%.

„Aceasta înseamnă că pentru jumătate din copiii ai căror părinți plecau peste hotare nu exista o simplă formă de protecție. În luna mai a acestui an, am reușit să asigurăm instituirea custodiei pentru 80% din copii și până la sfârșitul anului vom ajunge aproape de 100%”, notează instituția.

Conform datelor statistice, la sfârșitul anului trecut, în evidența autorităților tutelare locale erau 29.465 copii ai căror părinți erau plecați peste hotare și doar asupra a 14.000 copii era instituită custodia. Totodată, la sfârșitul lunii iunie curent, sunt în evidență 17.788 copii ai căror părinți sunt plecați peste hotare și asupra a 14.243 copii a fost instituită custodia.

Custodia este o formă de protecție temporară a copilului separat de părinți din cauza aflării temporare a reprezentanților legali a acestuia pentru o perioadă mai mare de două luni în altă localitate din țară sau de peste hotare sau care nu-și pot realiza obligațiile privind creșterea, îngrijirea și educația copilului din cauza problemelor de sănătate.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Când părintele pleacă peste hotare sau într-o altă localitate din țară pe o perioadă mai mare de 2 luni, autoritatea tutelară locală instituie custodia ca formă de protecție cu caracter gratuit și nu se achită nici custodelui și nici copilului nicio prestație. Custodele devine responsabil legal al copilului, având grijă de acesta pe durata absenței părintelui, însă părintele rămâne a fi reprezentantul legal al copilului cu drepturi și obligații depline.

Sursa foto: social.gov.md