A 32-a zi de proteste în Georgia: Zurabișvili a părăsit reședința prezidențială, iar Kavelașvili a fost învestit

A 32-a zi de proteste în Georgia: Zurabișvili a părăsit reședința prezidențială, iar Kavelașvili a fost învestit
Sursa foto: Mzia Saganelidze / Radio Europa Liberă

Al cincilea președinte al Georgiei, Salome Zurabișvili, a cărei mandat oficial a expirat astăzi, a părăsit benevol reședința prezidențială. Potrivit Эхо Кавказа, aceasta a declarat că ia cu sine și legitimitatea, întrucât se consideră unicul organ legitim din țară, și le-a cerut cetățenilor și forțelor politice de opoziție să fie gata de alegeri parlamentare anticipate.

Zurabișvili era așteptată în fața reședinței prezidențiale de mii de susținători, care ulterior s-au îndreptat spre clădirea Parlamentului, unde avea loc învestirea noului președinte georgian - fostul fotbalist de la Manchester City, Mihail Kavelașvili.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

0:00
/
Sursa video: Эхо Кавказа / Telegram

Manifestanții i-au arătat cartonașe roșii noului președinte și au adus pancarte pe care apăreau Kavelașvili, președintele partidului „Visul Georgian”, prim-ministrul Irakli Kobahidze și miliardarul Bidzina Ivanișvili. Partidul de guvernământ este acuzat că a colaborat cu Iranul și organizațiile teroriste după vizitele lui Kobahidze la Teheran.

Anterior, opoziția i-a cerut lui Salome Zurabișvili să rămână în clădirea Parlamentului după 29 decembrie și a declarat că este pregătită să o susțină fizic, dacă va fi necesar. Într-o reacție la aceste declarații, Irakli Kobahidze a amenințat-o pe Zurabișvili cu închisoare.

De menționat că legitimitatea lui Mihail Kavelașvili nu este recunoscută atât de Zurabișvili și opoziția din Georgia, cât și de unii dintre partenerii internaționali ai țării.

Fostul fotbalist Mihail Kavelașvili a fost ales în calitate de președinte al Georgiei
Fostul fotbalist Mihail Kavelașvili, înaintat de partidul de guvernământ „Visul Georgian”, a fost ales în calitate de președinte al Georgiei. Aceasta este prima dată când președintele georgian nu a fost ales prin votul cetățenilor, ci de către un colegiu electoral, compus din 50 de deputați și 150 d…

Deja de 32 de zile, în Georgia au loc mitinguri zilnice împotriva politicii pro-ruse a „Visului Georgian”, acțiunile stradale fiind frecvent însoțite de ciocniri cu forțele de ordine.

Protestele proeuropene din Georgia s-au intensificat după ce autoritățile au decis pe 28 noiembrie suspendarea negocierilor de aderare la UE până în 2028.