500 de euro până la vârsta de 18 ani. Copiii diplomaților moldoveni vor beneficia de indemnizații lunare
Copiii lucrătorilor misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare în străinătate ar putea primi lunar 500 de euro, până la vârsta de 18 ani. Precizarea a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, în contextul criticilor dure la adresa guvernării, după votarea de către Parlament a proiectul de lege cu privire la serviciul diplomatic.
Ministerul de Externe de la Chișinău a venit cu unele precizări în contextul modificărilor legislative ce reglementează serviciul diplomatic, după ce partidele de opoziției au criticat documentul, afirmând că acesta prevede indemnizații lunare de câte 700 de euro pentru copiii diplomaților, până la vârsta de 23 de ani. Partidul Socialiștilor a acuzat guvernarea de faptul că astfel se încearcă „coruperea angajaților misiunilor diplomatice”.
„Suma care se propune pentru a fi restituită constituie 500 de euro pe lună, și nu 700, așa cum s-a vehiculat în spațiu public. De ea vor benefica doar cei care nu depășesc vârsta de 18 ani, nicidecum de 23 de ani, iar necesitatea se va constata în baza unor documente justificative/confirmative, în condițiile stabilite de Guvern”, a precizat Ministerul de Externe.
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, care a prezentat la Parlament raportul de activitate a misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale R. Moldova peste hotare, a punctat că statul aprobă aceste legi deoarece „diplomații noștri nu își permit să achite studiile în școli private”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Avizul Guvernului pentru acest proiect de lege specifică clar că urmează să fie amendat în a doua lectură, pentru a clarifica vârsta până la care copiii diplomaților vor fi eligibili pentru acest sprijin. Vârsta e de 18 ani și nicidecum vârsta inițială, care era mai mare. La fel, suma agreată de Guvern și de Ministerul Finanțelor a fost de 500 de euro, nu 700, așa cum s-a vehiculat în spațiu public”, a precizat Popșoi, la ședința Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, în cadrul căreia a prezentat raportul de activitate a ministerului pentru ultimii doi ani.
Proiectul de lege cu privire la serviciul diplomatic a fost elaborat de un grup de deputați ai partidului de la guvernare și votat de Parlament în prima lectură. După aceea au fost criticate de reprezentanții mai multor partide politice de opoziție și reprezentanții societății civile.
Autorii modificărilor legislative susțin că documentul a fost elaborat cu scopul de a menține nivelului de calitate înaltă în rândul diplomaților. Documentul va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.