44 de țări au susținut crearea unui tribunal special, care să tragă la răspundere Rusia pentru crimele din Ucraina

44 de țări au susținut crearea unui tribunal special, care să tragă la răspundere Rusia pentru crimele din Ucraina
Sursa foto: Alkis Konstantinidis / Reuters

44 de țări au susținut crearea unui tribunal special, care să tragă la răspundere Federația Rusă pentru crimele de război comise împotriva Ucrainei. O declarație în acest sens a fost semnată în cadrul conferinței „Restabilirea justiției pentru Ucraina”, desfășurată la Haga, la care au participat 57 de state.

Potrivit publicației Evropeiska Pravda, printre semnatarii documentului se numără Albania, Andorra, Australia, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Canada, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia , Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, R. Moldova, Monaco, Muntenegru, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina, Marea Britanie și SUA.

Țările semnatare au dat asigurări că activele suverane ale Federației Ruse în jurisdicția lor vor rămâne înghețate până când Moscova va opri agresiunea împotriva Ucrainei și va plăti pentru prejudiciul cauzat. Concomitent, acestea au salutat discuțiile despre posibilitatea utilizării activelor rusești și veniturilor acestora în favoarea Ucrainei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„În urmă cu doi ani, toată lumea a respins categoric ideea creării unui tribunal special, care să se ocupe de crimele agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Acum un an, subiectul părea să se fi împotmolit în disputele dintre state. Astăzi, marea lor majoritate înțeleg că nu există o alternativă pentru crearea unui tribunal cu drepturi depline”, a scris ministrul Afacerilor Externe de la Kiev, Dmitri Kuleba.

Anterior, Kuleba a declarat că subiectul creării unui tribunal special pentru crimele agresiunii ruse este singurul în cazul căruia nu s-au realizat progrese sesizabile, din cauza disputelor ce țin de conceptul acestuia.

Ucraina a cerut încă în toamna anului 2022 crearea unui tribunal special, care să-i judece pe liderii militari și politici ai Rusiei, responsabili de declanșarea războiului.

Pe 19 ianuarie 2023, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care a recomandat crearea tribunalului, iar o săptămână mai târziu, adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în unanimitate în favoarea inițiativei. Cu toate acestea, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI) a declarat că se opune propunerii UE.